Μύθος: Το Φύκι Εισβολέας Caulerpa “δραπέτευσε” από ενυδρείο. Αλήθεια: Το έφεραν τα πετρελαιοφόρα =Debunking Myth: Monaco Aquarium kelp invasion!!

151
Ο στόχος της καμπάνιας για φέτος θα πρέπει να είναι: Να αποδείξουμε σε όσους είναι υπερ των εξορύξεων πετρελαίου στη χώρα μας, ότι δεν μας συμφέρει με τίποτα κάτι τέτοιο και θα τους πείσουμε να αλλάξουν γνώμη και να στραφούν με την πλευρά των κινημάτων…
Την άνοιξη, με το καλό και με πρωτοβουλία του “Οικολογικού Δικτύου” (δίκτυο τοπικών οργανώσεων και στελεχών και “βετεράνων” αγωνιστών του χώρου) και του δικτύου 14 χωρών για την παρακολούθηση και μεταφορά πετρελαίου ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (SEE pipelinewatch) και συνεργασία με τοπικούς φορείς “πετρελαιόπληκτων” περιοχών θα διοργανώσουμε ημερίδες με εργαστήριο ντιμπειτ:
Θα καλέσουμε εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων, εκπροσώπους των ΕΛΠΕ και όσων ιδιωτικών εταιριών συνεργάζονται να φέρουν τους ειδικούς των και να μας αποδείξουν την βιωσιμότητα του ΟΛΟΥ εγχειρήματος μετατροπής της χώρας σε βιομηχανική ζώνη συνολικά:
1) Ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος αν εφαρμοστούν οι προδιαγραφές ασφαλείας.
2) Αν διατίθενται να εφαρμόσουν όλες τις προδιαγραφές επωμιζόμενοι τα κόστη.
3) Και αν τελικά θα έχουν κέρδος μετά από αυτά.
4) Ειδικά να μας εξηγήσουν τα όσα απέφυγαν να εκθέσουν σε όλες τις ως τώρα περιβαλλοντικές μελέτες.
Με την μέθοδο φαστ τρακ τις πέρασαν από τη βουλή και άφησαν όλα τα άλλα για αργότερα.
Ουτε και στην πιο πρόσφατη αίτηση που κατέθεσαν για έγκριση στο ΔΣ Πύργου, για να βάλουν γεωτρύπανο στο Κατάκολο, δεν ανέφεραν το πως θα τηρήσουν τις σοβαρότερες προδιαγραφές ασφαλείας.
Έτσι θα πρέπει να τους το ζητήσουμε εμείς μια ώρα αρχύτερα…
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που καταγράφει η πτυχιακή των:
ΓΙΑΤΣΙΛΟΥ ΑΝΝΑ, NOTH ΓΕΩΡΓΙΑ του 2008,
οι κίνδυνοι από την βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων είναι πολύ περισσότεροι από ότι ως τώρα νομίσαμε…
Στη σελίδα 47 (σελίδα 51 του σκαν) αναφέρει:
Ο μεγαλύτερος, ίσως από όλους τους κινδύνους, είναι οι μετανάστες οργανισμοί που γίνονται «εισβολείς» από άλλες θάλασσες, όταν μεταφέρονται άθελα τους παρασυρμένοι από το νερό με το οποίο πρέπει να γεμίσει τα ντεπόζιτα ένα πλοίο, εκεί που θα ξεφορτώσει το πετρέλαιο. Μόλις γυρίσει θα αδειάζει το νερό αυτό, για να ξαναγεμίσει τα ντεπόζιτα με πετρέλαιο.
…Ξένα είδη θαλάσσιας ζωής μεταφέρονται από μια θάλασσα σε μια άλλη και όταν κάποια βρουν ιδανικές συνθήκες αναπτύσσονται και επικρατούν. Πολλές φορές πολλαπλασιάζονται με τόσο μεγάλους ρυθμούς που εξαφανίζουν τα άλλα είδη που ήταν στην περιοχή. Γνωστή η περίπτωση του πράσινου φυκιού το οποίο μεταφέρθηκε μ’ αυτόν τον τρόπο από τη Βόρεια Ασία στη Μεσόγειο. Ξεκίνησε να εισβάλλει από τη Γαλλία, πέρασε από την Ιταλία στο Ιόνιο και τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσαν οι ειδικοί στο Σιζάκ δείχνουν, ότι συνεχίζει να εξαπλώνεται σταθερά, έχοντας εγκατασταθεί για τα καλά και σε περιοχές του Ιονίου Πελάγους. Επιβάλλει την «μονοκαλλιέργεια» του αντικαθιστώντας όλα τα άλλα φυτά του βυθού και κατά συνέπεια εξαφανίζονται τα ψάρια που δεν βρίσκουν τροφή. Ενώ δείχνουν όμορφα και αθώα, τα καταπράσινα λιβάδια που σχηματίζει, στην πραγματικότητα καταστρέφει πλήρως τον κύκλο της ζωής και εξαφανίζει, κυριολεκτικά όλο το οικοσύστημα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ποσότητα του νερού που μεταφέρεται ετησίως, σαν «Ύδωρ Έρματος», για εξυπηρέτηση των θαλάσσιων μεταφορών, όλου του πλανήτη, είναι τόση όση η ποσότητα του νερού όλης της Αδριατικής (δέκα δισεκατομμύρια τόνοι). Αντίστοιχα μεγάλος είναι και ο αριθμός των ξένων οργανισμών που εισβάλλουν σήμερα…”
Σωστά καταλάβατε. 10 δις τόνοι, μια Αδριατική, τροπικών υδάτων, βρίσκονται σε διαρκή φόρτωση – μεταφορά – εκφόρτωση 24/7/360… και προκαλούν θαλάσσιες εισβολές και κατάρρευση οικοσυστήματος στις εύκρατες ζώνες!
Προδιαγραφή ασφαλείας: Διαχείριση Ύδατος Έρματος (2019 update)
Παρατήρηση: Δεν αναφέρθηκε σε καμία ΜΠΕ, ή ΣΜΠΕ το αν και το πως οι εταιρίες θα εφαρμόσουν την υποχρέωση ασφαλούς διαχείρισης ύδατος έρματος. Έκαναν σαν να μην υπάρχει καν! Φανερή συνειδητή προσπάθεια απόκρυψης !
Διότι:
Η βιομηχανία μεταφοράς πετρελαίου είναι η κύρια αιτία για όλες τις θαλάσσιες εισβολές που έχουν γίνει ως σήμερα μέσω του ύδατος έρματος. Το γεγονός αυτό, έχει καταγραφεί και αποδειχθεί επισήμως από την επιστημονική κοινότητα και δεν αμφισβητείται.
Στην καμπάνια ενάντια στον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης (και Μπουργκάς Αυλώνας), από το 2006 ως το 2008, καταφέραμε να προλάβουμε να ενημερώσουμε το ΔΣ του Μπουργκάς για τους κινδύνους με τους εισβολείς οργανισμούς καθώς και άλλους κινδύνους από την ΜΗ εφαρμογή της ευρύτερης συνθήκης MARPOL με τις επί πλέον προδιαγραφές ασφαλείας που θα επικαλεστούμε…
Μετά την παρέμβασή μας στο ΔΣ Μπουργκάς (πήγε και η Κατερίνα από την Οικολογική Κίνηση Έβρου και εδώ με την εκπρόσωπο του Μπουργκάς) το δημοτικό συμβούλιο υπολόγισε εκ νέου τα κόστη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας και με βάση τις ελλείψεις της χώρας και με τις ελλείψεις στις μελέτες που είχαν ως τότε καταθέσει οι εταιρίες. (Είχαν κατατεθεί οι λεγόμενες προκαταρκτικές “preliminary studies” κάτι σαν τις δικές μας ΣΜΠΕ, αλλά σε διεθνές επίπεδο)
Το ποσό που ζήτησε το ΔΣ του Μπουργκάς ως “ενοίκιο” για να επιτρέψει την διέλευση του Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, καθώς και για την φόρτωση στο λιμάνι, φάνηκε υπερβολικό στις εταιρίες Ρωσικών συμφερόντων που αποφάσισαν να δώσουν την παραγωγή στη Κίνα.
Έτσι και οι εταιρίες αμερικανικών συμφερόντων ακύρωσαν τον αγωγό Μπουργκάς Αυλώνα που θα έκαναν σε αντιπαράθεση στον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, όπως συνηθίζεται.
Όμως, ενώ γνωστότατες στον κόσμο είναι οι εισβολές των Caulerpa Taxifolia και Undaria pinnatifida γύρω από ΟΛΑ τα μεγάλα λμάνια που έρχονται μεγάλα πετρελαιοφόρα από τα τροπικά για να φορτώσουν πετρέλαιο, κάποιοι στο wikipedia, προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μας πείσουν ότι όλες οι εισβολές της μεσογείου, ξεκίνησαν από την ανατροπή μιας γυάλας με φυτά του Ωκεανογραφικού Μουσείου του Μονακό.
Υπήρξε και ένα “περίεργο” ντοκυμαντέρ για τη “γυάλα” που κυκλοφόρησε συμπωματικά εκείνη την εποχή που ψηφιζόταν στο ΔΣ του Μπρουργκάς…
Υπήρχε στο Ιντερνέτ αλλά σήμερα δεν το βρίσκω. Υποθέτω μάλλον το κατέβασαν…
Διέδιδαν και αυτοί το ίδιο παραμύθι: ότι οι θαλάσσιες εισβολείς οφείλονται στο ότι… μια γυάλα έσπασε και έπεσε ένα φύκι στην θάλασσα…
It is thought that the seaweed was accidentally released into coastal waters of the Mediterranean Sea (just below Jacques Cousteau’s) Oceanographic Museum of Monaco in 1984. Ten years later, the claim was made that Caulerpa had grown to cover 3,000 hectares (7,400 acres),[3] and was preventing native plants from growing. This concern earned the algae the dubious nickname “Killer Algae” after the title of a book written on the subject.[4]
Παραμύθια της Χαλιμάς! Η μεγαλύτερη βλακεία που γράφτηκε ποτέ!
Ψέματα που εξυπηρετούν την βιομηχανία πετρελαίου, για να γλυτώσουν έξοδα σε βάρος του περιβάλλοντος!
Σας ενημερώνω ότι το “λιβάδι Καουλέρπας 7,400 στρέμματα” που αναφέρει ότι βρέθηκε, αποδείχθηκε ότι προεκλήθη εξ αιτίας του παρακείμενου μεγάλου λιμανιού στο οποίο άδειαζαν ύδωρ έρματος τα πετρελαιοφόρα καθημερινά.
Μας το επιβεβαίωσε ο Δρ. Ανταμ Μπενοβικ, (pdf σύντομο βιογραφικό) που ο ίδιος πρωτοερεύνησε την υπόθεση το 1984, ως ένας εκ των ειδικότερων στον κόσμο στο θέμα των θαλασσίων εισβολέων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θαλάσσιας Οικολογίας του Ντουμπρόβνικ… Μας το ανέλυσε το 2006 και 2008 στην Κροατία καθώς και σε μικρή περιοδεία που έκαναν στην Ελλάδα το 2008 στα πλαίσια της καμπάνιας, ως: Παράδειγμα παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης… (“Το επαναλαμβάνουν κάθε τόσο από το 1984 για να ρίξουν στάχτη, στα μάτια του κόσμου, μας είπε …”)
Κάποιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πληρώνουν για να διαδίδονται ο μύθος αυτός…
Με πολύ απλούς συλλογισμούς:
1) Προσπαθούν να μας πείσουν ότι Το Νερό Έρματος των καραβιών που μεταφέρουν χιλιάδες σπόρους και τέτοια φυτά επί μονίμου βάσεως (17 τάνκερ ανα αγωγό πετρελαίου ξεφορτώνουν το 24ωρο) ΔΕΝ προκαλεί τίποτα, αλλά μια μικρή γυάλα με ένα φυτό, μας γέμισε τη Μεσόγειο με Καουλέρπες! Γελάμε εδώ έτσι;
2) Αν ήταν αρκετό ένα φύκι για να γεμίσει ο κόσμος όλος έτσι,
τότε δεν θα είχε γεμίσει κόσμος όλος με τα πάντα … παντού;
Έτσι δεν είναι;
3) Γιατί δεν συμβαίνει αυτό: Από επιστημονικής πλευράς, εξήγηση:
Απαντάει ο Κ Μπενόβικ: Διότι οι αλλαγές στο μικροκλίμα – μικροοικοσύστημα εντός της θάλασσας είναι πιο έντονες από τις στεριάς. Μπορεί για λίγα μέτρα, να είναι ιδανικές, όμως, κάποια στιγμή, η ιδιομορφία του οικοσυστήματος εμποδίζει τελείως την διάδοση των ΜΗ εδωδίμων ειδών. Οι εισβολείς αναπτύσσονται και σταματούν γύρω από τα μεγάλα λιμάνια. Όταν σταματήσει η επανάληψη ρίψης ύδατος έρματος, σταματούν να αναπτύσσονται!
Ας έλθουν λοιπόν να μας πείσουνε, ότι τις θαλάσσιες εισβολές τις προκαλούν τα ενυδρεία και όχι τα πετρελαιοφόρα! Και να φέρουνε τους πιο ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουν για να στοιχειοθετήσουν τα επιχειρήματά τους.
Τους περιμένουμε… 😉
Καθώς θα μπαίνει η άνοιξη…
——————————–
Κλείνω με μια επισήμανση που δεν αφορά τα πετρέλαια άμεσα, αλλά ως προέκταση: Από το 2012 και μετά το φαινόμενο των θαλάσσιων εισβολέων και ξενιστών επιδεινώνεται με πολύ γοργό ρυθμό, τόσο που οι επιστήμονες στη χώρα μας αδυνατούν να τα παρακολουθήσουν πια σε πραγματικό χρόνο.
Φαίνεται ότι καθώς πέρασε τον 1 βαθμό επάνω η κλιματική αλλαγή, τα πράγματα σοβαρεύουν και δυσκολεύουν.
Με ενδιαφέρον και αγωνία θα παρακολουθήσουμε τα τελευταία στοιχεία στο σχετικό σημαντικό συνέδριο που αναμένεται να γίνει στην Κέρκυρα :

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, των Δήμων: Β.Μ.Ν. Κέρκυρας – της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας-Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων – της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας-Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου – της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας-Β/θμιας Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας και του Κ.Π.Ε Κέρκυρας οργανώνει Επιστημονικό – Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: “Βιοποικιλότητα – Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις της σε νησιωτικά οικοσυστήματα”

Καθώς θα μπαίνει η άνοιξη…

τα λέμε… 😉

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here