Ερημίτης: να σταματήσουν ΤΩΡΑ!

94

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – EcoCorfu

Δελτίο Τύπου 9/7/2020

ΕΡΗΜΙΤΗΣ:  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ!

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία – EcoCorfu που ξεκίνησε τον αγώνα μαζί με τους κατοίκους και τους πολιτιστικούς συλλόγους, προσφεύγοντας στο ΣτΕ κατά της αρχικής ΣΜΠΕ για την εκποίηση του Ερημίτη πριν 8 χρόνια, θέλουμε να να εκφράσουμε την λύπη αλλά και την έκπληξή μας για τις εξελίξεις, μετά όλα αυτά τα χρόνια:
Διαπιστώσαμε ότι αλαζονικές και λανθασμένες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις εκατέρωθεν, μετέτρεψαν το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος που αφορά όλους μας, σε  κομματική αρένα,  αντιπαραθέσεων κυβέρνησης – αντιπολίτευσης καθώς και διαφορετικού τύπου οικονομικών συμφερόντων.
Το αποκορύφωμα αυτής της αποπροσανατολιστικής παραποίησης του νοήματος του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, προγραμματίστηκε για το Σάββατο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, αναμένεται να υποστηρίξει με την παρουσία του τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας, ως αντίποινα και επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης, ενάντια στις αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις τόσων φορέων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού!
Πως είναι δυνατόν, να επιτρέπεται η συμμετοχή δημοσίων προσώπων στην προώθηση ιδιωτικών επενδυτικών συμφερόντων και να μην θεωρείται “διαπλοκή”, αλλά να διαφημίζεται κιόλας, ως “εμπιστοσύνη” των επενδυτών για την χώρα μας;
Ο Ερημίτης δεν είναι απλά και μόνο, μια “κατοικία της βίδρας”. Λόγω του 1.5 μίλια απόσταση από το μεγάλο εθνικό πάρκο Βουθρωτού στην Αλβανία, λειτουργεί ως πέρασμα της άγριας ζωής που τροφοδοτεί με βιοποικιλότητα όλα τα οικοσυστήματα και όλες τις περιοχές Νατούρα της Κέρκυρας! Οι προτεινόμενες κατασκευές θα λειτουργούν ως φράγμα προς την κίνηση της βιοποικιλότητας. Χωρίς την ανταλλαγή πληθυσμών μέσω του Ερημίτη, όλες οι περιοχές Νατούρα μας θα απωλέσουν σιγά σιγά τα προστατευόμενα είδη,  λόγω και της υποβάθμισης που ήδη υφίστανται και δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν, όπως κουτσά στραβά συμβαίνει σήμερα, με την βοήθεια του περάσματος του Ερημίτη…  Διατηρώντας τον Ερημίτη, ως έχει είναι η μόνη ελπίδα για την ανάκτηση όλων των οικοσυστημάτων όλου του νησιού!
Που είναι οι άλλες οργανώσεις και φορείς για την προστασία όλων των άλλων οικοσυστημάτων του νησιού;
Η αποψίλωση ολόκληρου του λόφου του Ναυτικού Οχυρού, έδειξε ήδη τις άκρως επιθετικές διαθέσεις της εταιρίας! Μπορεί να έγινε παρουσία της Αρχαιολογικής Εταιρίας, αλλά για ποιο λόγο έκαναν κρανίου τόπο ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον λόφο; Δύο με τρία μέτρα ζώνη πυροπροστασίας θα ήταν αρκετά. Θεωρούμε απαράδεκτη, παράνομη και άκρως προκλητική την καθολική αποψίλωση του λόφου, ειδικά τώρα που ακόμα αναμένεται και η απόφαση σχετικής προσφυγής για τον δασικό χαρακτήρα!
Είναι, ή, δεν είναι αυτό  ένδειξη ότι η εταιρία ΔΕΝ πρόκειται να σεβαστεί και να αναβαθμίσει το περιβάλλον, όπως (προφανώς ψευδώς) ανέφερε, πχ για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, στις ΣΜΠΕ;
Αυτό αποτελεί ευκαιρία να καταλάβουν όλοι οι Κερκυραίοι τις πραγματικές προθέσεις και τις “ευαισθησίες” τους και ότι η οικολογική καταστροφή ολόκληρου του νησιού, που θα επέλθει μετά την εκποίηση του Ερημίτη θα είναι σίγουρη!
Συμπαρατασσόμαστε μαζί με την ΕΛΜΕ και το κάλεσμά της για καθολική κινητοποίηση κατά της εκποίησης του οικοσυστήματος- σημαντικού περάσματος  του Ερημίτη και καλούμε όλους τους φορείς της Κέρκυρας να συμπαρασταθούν τώρα, ΕΝΕΡΓΑ!
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας – EcoCorfu
Πληροφορίες: Δ. Φαναριώτης 6938712638

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here