Πτολεμαΐδα: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΟΧΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

137

ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο ΒΙΟ7 κοινσεπ

Τιμοξένους αρ 6 49100 Κέρκυρα

7bi…@gmail.com

Αρ Πρ. 4/2020 14/2/2020

ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο

ΒΙΟ7 κοινσεπ

Από: ΒιοΕπτάνησα ΒιοΊόνιο Bio7

Προς: Υπουργείο Ενέργειας & προς ΔΕΗ

ανοικτή επιστολή:

Η Πτολεμαΐδα χρειάζεται ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ κ όχι ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Η ΔΕΗ έχει ένα ολοκαίνουργιο, ένα επισκευασμένο και τρία παλιά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από Λιγνίτη τα οποία καλείται να αντικαταστήσει το συντομότερο. Αν δεν το κάνει, τότε οι τιμές που θα πουλάνε το ρεύμα οι ιδιωτικές εταιρίες που θα το παράγουν με ΑΠΕ, που είναι ήδη ανταγωνιστικές θα καταστήσουν την ΔΕΗ ασύμφορη κα επιζήμια. (καθώς και οι ιδιώτες με φ/β στο σπίτι)

Η ΔΕΗ το γνωρίζει καλά αυτό.

Σημερινός διευθυντής της ΔΕΗ ο Γεώργιος Ι. Στάσσης πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εnel Romania SrL, θυγατρικής της κρατικής ιταλικής ΕΝΕΛ.

Υπεθυμιζουμε ότι, η ιταλική κρατική ΕΝΕΛ, έχει παρακλάδια, από τις μεγαλύτερες και φθηνότερες κατασκευαστικές εταιρίες (βλ το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στο Μεξικό με 1.77 σεντς/kwh) φωτοβολταϊκών στο κόσμο…

Θέλοντας λοιπον και μη, η ΔΕΗ αναγκάζεται να επενδύσει σε ΑΠΕ για λόγους ανταγωνισμού και επιβίωσης. Και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν!

Τα 3 σοβαρά λάθη που πάει να κάνει η ΔΕΗ, συνοπτικά:

1) Θέλει να εγκαταστήσει πολλές εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, όλα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Με αυτό, θέλει να εκμεταλλευτεί το ήδη υπάρχον δίκτυο μεταφοράς από Πτολεμαΐδα προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως: α) Η επιτυχία ενός δικτύου ΑΠΕ έχει να κάνει με την αποκέντρωση και όχι με την ισχύ μιας εγκατάστασης, όσο μεγάλο και να είναι το φ/β πάρκο. Και β) Το υπάρχον δίκτυο δεν είναι κατάλληλο για την μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ. (Για προσθήκη λίγων mw τώρα δεν υπάρχει θέμα, αλλά για αργότερα θα χρειαστεί έως και ολική αλλαγή).

2) Όση περισσότερη ενέργεια εγκαταστήσει στη Πτολεμαΐδα με φ/β, τόσο λιγότερη από αυτή θα μπορέσει να διοχετεύσει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όχι μόνο διότι θα έχει και απώλειες, αλλά κυρίως λόγω της διαφοράς στις ώρες αιχμής παραγωγής με τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης.

Και το κυριότερο:

3) Για να τροφοδοτεί σταθερά με ρεύμα το δίκτυο μέρα- νύκτα θα πρέπει να καίει κάτι για να στέλνει αρκετή ποσότητα ρεύματος το βράδυ.

Οι Μεγα μπαταρίες ΣΗΜΕΡΑ ακόμα και τη με σημερινή τιμή τους, ήδη συμφέρουν διότι κοστίζουν περίπου 5.5 σεντς ανά κιλοβατώρα και είναι στην ίδια τιμή με τα 5.6 σεντσ/kwh φ/β που αγόρασαν πρόσφατα τα ΕΛΠΕ. Συμφέρει ήδη από ΣΗΜΕΡΑ η τοποθέτησή τους όπου υπάρχει ρεύμα παραγόμενο με ΑΠΕ.

‘Όμως, δεν έχει νόημα η ανάπτυξή τους στην Πτολεμαΐδα. Μέγα μπαταρίες θα συμφέρει μόνον να τοποθετηθούν για την υποστήριξη της σταθερότητας του δικτύου τοπικά. Όχι για να συνεχίσει α στέλνει το ρεύμα η Πτολεμαΐδα όπως το στέλνει σήμερα.

Προειδοποιούμε λοιπόν, ότι:

Το σχέδιο αυτό της ΔΕΗ είναι καταδικασμένο να αποτύχει και λειτουργικά και οικονομικά. Διότι:

Τα κόστη με τα οποία θα λειτουργεί η ΔΕΗ έτσι θα είναι πάντα μεγάλα. Η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί ούτε τις ιδιωτικές εταιρίες αλλά ούτε και τον ιδιώτη που θα μπορεί να έχει πλήρη επάρκεια. φθηνά, με συνδυασμό φ/β και μπαταριών. Και σε ολοένα και φθηνότερες τιμές από αυτές με τις οποίες θα μπορεί να το στέλνει η ΔΕΗ από Πτολεμαΐδα.

Η καύση σκουπιδιών με οποιοδήποτε τρόπο:

Είναι ΟΛΕΣ τεχνολογίες παρωχημένες ήδη!

Η καλύτερη μέθοδος εξ αυτών που τελειοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά δεν έχει βγει ακόμη στο εμπόριο, είναι η νέα αεριοποίηση πλάσματος που εξάγει τα αέρια καύσιμα από τα σκουπίδια (χωρίς να τα καίει επί τόπου όπως παλιά) και αφού τα καθαρίσει τα μετατρέπει σε βιοκαύσιμα, μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, για κάθε χρήση.

Όμως η παραγωγή ενέργειας από όλες αυτές τις μεθόδους θα είναι ολοένα και πιο ασύμφορη καθώς τα φ/β και οι μπαταρίες συνεχώς θα φθηναίνουν και θα συμφέρουν όλο και περισσότερο για χρήση τοπικά. Γι αυτό το λόγο και δεν προβλέπεται να βγουν ποτέ στο εμπόριο τα νέα αυτά μοντέλα αεριοποίησης, όπως οι κατασκευαστές τους τονίζουν.

Επίσης: Τα ηλιακά καύσιμα που μετατρέπουν το CO2 σε καθαρό καύσιμο θα υπερισχύσουν (οικονομικά) όλων των άλλων μεθόδων παραγωγής βιοκαυσίμων, άρα και της αεριοποίησης. (για χρήση ως ΑΠΕ, σε μεγάλα πλοία και αεροπλάνα)

Επομένως:

Οι συμβουλές μας προς την ΔΕΗ και το Υπουργείο:

Να αναθεωρήσουν ΟΛΑ τα σχέδια που ανακοίνωσαν για την Πτολεμαΐδα:

Όχι τεράστια φ/β πάρκα, αλλά αρκετά για να τροφοδοτήσει την γύρω περιοχή.

Να δημιουργήσουν παρόμοιες μικρές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Να κλείσει σταδιακά τελείως τα εργοστάσια λιγνίτη.

Να μην βασίζονται σε σχέδια για παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, βιομάζα η Φυσικό Αέριο, ή ακόμα και βιοαέριο, γιατί δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ανταγωνιστικά στα ηλιακά που θα αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο.

Να διερευνήσουν άλλους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, όπως η δυναμική ενέργεια με ανύψωση μεγάλων τούβλων,(βλ. πρόσφατη επινόηση στην Ελβετία) σε απομίμηση των υδροταμιευτήρων, για ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα.

Για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας: Τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να δοθούν πρέπει να είναι ευρύτερου χαρακτήρα.

Ναι στην βιολογική και στην Αναγεννητική Γεωργία!

Γιατί θα πρέπει η Πτολεμαΐδα να συνεχίσει να έχει κάνει κάτι και πάλι με την ενέργεια;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ