Η Τουρκία & το τελος των ορυκτών καυσίμων νωρίτερα από ότι νομίζατε… 100% ΑΠΕ ακόμα & από το 2025;

122
Οι στόχοι για 100% ΑΠΕ το 2030, στην αρχή φαινόταν κάτι δύσκολο ως ακατόρθωτο. Και αστείο, διότι, θα πρέπει να τρελάθηκαν αυτοί οι οικολόγοι…😩
Όμως, μετά και τα νέα για την τελειοποίηση διαφόρων εφευρέσεων, όπως 3D car printing, AeroAutonomusTaxi & Ηλιακά καθαρά καύσιμα Ζυρίχης, (και πολλά άλλα) κατοχυρώνεται ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος για το 2030, αλλά αν υπήρχε και πολιτική βούληση θα μπορούσαμε να είμαστε:
Πλανήτης μηδενικών εκπομπών από το 2025.
Προβλέψαμε το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων ακόμα και από την στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση κατασκεύαζε καινούργια τα 2 από τα 5 και οι φίλοι μου πίστευαν ότι ήταν λόγω των εκλογών που η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους έπεσε 3 φορές στο κενό…😉👍
Κάναμε επίσης πρόβλεψη ότι θα επέλθει το κλείσιμο των ΕΛΠΕ το αργότερο έως το 2025 και ότι ούτε σταγόνα πετρέλαιο δεν θα προλάβουν να αρμέξουν από τον Ελλαδικό χώρο και την Κύπρο, αυτή, ή, άλλες εταιρίες.
Η Τουρκία γι αυτό βιάζεται και κάνει ότι κάνει τώρα. Διότι σε 2 με 3 χρόνια θα είναι ασύμφορες οι αντλήσεις και γι αυτούς. Και ενώ στην Ελλάδα οι εφαρμογές των κανονισμών, λόγω και Ε.Ε. θα τους πάρουν 7 χρόνια για πχ να βάλουν γεωτρύπανο στο Ιόνιο, η Τουρκία χωρίς τις ΜΠΕ τις αυστηρές τις δικές μας σπεύδει να αντλήσει ότι προλάβει. Ότι και να γίνει πάντως θα μείνει στη μέση…👌
Και πριν προλάβει να περάσει η φωτεινή χρονιά, μάθαμε για τις δυσκολίες ιδιωτικοποίησης μέρους των ΕΛΠΕ, (που κανονικά θα έτρεχαν ποιος να προλάβει) πράγμα που επιβεβαιώνει ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την μοίρα του λιγνίτη…
Το μόνο μέρος στην Ελλάδα που κινδυνεύει πραγματικά να αρχίσουν να το τρυπούν και να το αφήσουν μετά στη μέση, είναι το Κατάκολο. Η Ήπειρος που εχουν αρχίσει και η Ηλεία, δεν πρέπει να αφήσουμε να πέσουν στο βωμό των τελευταίων Μοϊκανών των εταιριών πετρελαίου.
Η πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρίες που (βάζουν και) σχεδιάζουν να βάλουν γεωτρύπανο σήμερα κατά 99% δεν θα υπάρχουν σε 5 χρόνια. Θα έχουν πτωχεύσει.
Οι συνέπειες της πτώχευσης τους θα είναι ολέθριες για το περιβάλλον και την οικονομία.
Θα τα παρατήσουν όλα στη μέση και θα φύγουν καθώς και θα μας αφήσουν χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας!
Χαίρομαι που σήμερα όλοι, πολλοί και διάφοροι πολίτες και φορείς δίνουν δυναμικό αγώνα για το οριστικό τέλος των πετρελαίων. Θα μου επιτρέψετε όμως , χωρίς παρεξήγηση να πω ότι, για κάποιους (και όχι βέβαια για όλους), είναι …τζάμπα μαγκιά και εκ του ασφαλούς… (Το σχόλιο να παρθεί ως χιουμοριστικό παρακαλώ). Διότι:
1) ΤΩΡΑ που είναι η αρχή του τέλους τους και οι εταιρίες άρχισαν ήδη να φοβούνται, δεν είναι το ίδιο. Τώρα, που εκ του ασφαλούς, φωνάζουν όλοι μαζί και πίσω από την Γκρέτα, δεν είναι το ίδιο. “Τότε” όμως, που “τα μεγάλα αφεντικά των κυβερνήσεων” ήταν πανίσχυρα, κανείς δεν τολμούσε τόσο εύκολα να τα βάλει φανερά μαζί τους. Ήταν η πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη ακτιβιστική ενέργεια. Κανείς δεν πήγαινε ενάντια, αν δεν κινδύνευε σοβαρά το σπίτι του. Στις ΗΠΑ και άλλες χώρες πάνω από το 1% των ακτιβιστών ενάντια σε κατασκευή αγωγού, εξαφανιζόταν χωρίς να μάθει ποτέ κανείς τι απέγιναν.
2) Όταν το 2006 και το 2008, δώσαμε μόνοι μας 2 οργανώσεις τον αγώνα για να μην γίνουν οι αγωγοί Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς Αυλώνας (Βλόρα), που ήταν τα κινήματα καθώς και οι οργανώσεις που τώρα πρωτοστατούν στον αγώνα;
Στις τριήμερες συνδιασκέψεις στο Σιζάκ και στην Οπατία το 2006 και 2008 για τους τότε σχεδιαζόμενους αγωγούς στις περιοχές μας. 31 οργανώσεις από 14 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. EcoCorfu και Οικολογική Κίνηση Έβρου από Ελλάδα.
Το φίδι από την τρύπα ΤΟΤΕ, το έβγαζαν συνήθως οι τοπικές μικρές οργανώσεις και στον αγώνα συμμετείχαν ελάχιστοι που ανησυχούσαν και για την ζωή τους. Βλέπετε όταν οι εταιρίες πετρελαίου κάνουν πολέμους για λίγα εκατομμύρια την ημέρα παραπάνω, δεν το έχουν για “τίποτα”, αν χαθούν ακόμα λίγες ζωές παραπάνω…
“Παράπλευρες απώλειες τα έξοδα των οποίων μπορούμε να αναλάβουμε… -Μπορούμε Μαρκ; -Μα φυσικά Τζον! -Ok then.”
Έτσι τα ονομάζουν όλα αυτά οι executives καθώς μιλάνε μεταξύ τους.
Στις ΗΠΑ πληρώνουν ακόμα και για να δημιουργούν συνειδητά επιδείνωση στα traffic jams, ώστε να καίμε περισσότερο. Με 1.8 δις έσοδα την ημέρα της βιομηχανίας τους, τα “Μεγάλα Αφεντικά των Κυβερνήσεων”, κυριολεκτικά έκαναν ότι ήθελαν.
Σήμερα, φυσικά, πάμε όλοι με 1000, μετωπικά ενάντια στα πετρέλαια λόγω του επείγοντος της κλιματικής αλλαγής. Και έτσι όλες οι μεγάλες οργανώσεις ανά τον κόσμο, μπήκαν στο χορό για τα καλά και για θέματα που ως τώρα ήταν κατά κάποιο τρόπο τοπικού χαρακτήρα. Και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.👍😀
Την εποχή εκείνη ΔΕΝ μπορούσες να πάς εύκολα ενάντια σε ένα πρότζεκτ πετρελαίου όπως σήμερα. Μέχρι τότε τα πετρέλαια ήταν ανάγκη διότι δεν υπήρχαν αρκετές ΑΠΕ. Το 2006 μάλιστα, όταν είπα ότι “εμείς βλέπουμε τις ΑΠΕ σαν ολική λύση και όχι σαν συμπλήρωμα, (για εως 20% που όλοι έλεγαν τότε), με περιγέλασαν. Το επανέλαβα και το 2008 που υπάρχει και σχετικό βίντεο. Και δεν περίμενα ούτε εγώ το πόσο γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα. Μη ξεχνάμε ότι μέχρι το 2007 ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ επιστημονικά ότι το κλίμα άλλαξε. Που σημαίνει ότι δεν μπορούσες επικαλεστείς, ακόμη περισσότερο να διεκδικήσεις κάτι “χωρίς αποδείξεις”.
Υπήρχε πάντα το θέμα “ενεργειακή επάρκεια” στο τραπέζι, που το σύστημα προέβαλε και έτσι δεν μπορούσες εύκολα να αμφισβητήσεις ένα πρότξεκτ “στοιχειώδους ενεργειακής επάρκειας”.
Energy efficiency σου έλεγαν, τι να τους πεις, το 2006…
Ο μόνος τρόπος να μην χάσουν τα 1.8 δις που συνεχίζουν ακόμα σήμερα να βγάζουν, οι πετρελαϊκοί κολοσοί, είναι να επενδύσουν σε ΑΠΕ ή άλλες “καθαρές” επιχειρήσεις.
Οι κρατικές, να ακολουθήσουν το πιο βιώσιμο παράδειγμα που είναι αυτό της Νορβηγιας. Και οι ιδιωτικές επίσης. Βλέπω τελευταία, πετρελαϊκές εταιρίες να αγοράζουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως κάποιο Μαριοτ και τέτοια. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή κίνηση γιατί με τα χρήματα θα τις αναβαθμίσουν.
Θα κάνουν το ίδιο και τα ΕΛΠΕ, ή θα τα κάνουν θάλασσα;
Προσωπικά εκτιμώ, ότι τα ΕΛΠΕ δεν θα κάνουν ότι έκανε η Κρατική εταιρία της Νορβηγίας. Προβλέπω ότι κυρίως λόγω πολλών και διαφόρων …διαρροών, καθώς και ανικανότητας επιχειρησιακής ευελιξίας θα μείνουν τελείως από ρευστότητα και από νέα assets πριν τα μέσα της δεκαετίας…
Και συμφωνώ με τον Κρίτωνα Αρσένη και προτείνω, να καταθέσουν τα κινήματα από τώρα διαδικασίες για αγωγές κατά όσων υπογράψουν και ψηφίσουν εν γνώσει τους για τον επικείμενο οικονομικό κίνδυνο για την κρατική εταιρία ΕΛΠΕ και την αναπόφευκτη πτώχευση εξ αιτίας της αποδεδειγμένα παρωχημένης τεχνολογίας άντλησης ορυκτών καυσίμων. Και για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον όταν μείνει ότι κάνουν στην μέση…
Δεν μπορεί να μην φταίνε αυτοί που υπογράφουν για πετρέλαια, αν θα γίνει και πόλεμος γι αυτά…
Καλή επιτυχία στα παλληκάρια από Ήπειρο και Ηλεία που σηκώνουν και θα σηκώσουν όλο το βάρος του τελικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ της:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ