Πρώτον:
«Εισβολή» 2.500 νέων ξενικών ειδών αναμένεται στην Ευρώπη έως το 2050.
Δεύτερον: Όπως είπαμε και πιο πριν:
Με (μόνον!) 0,9 βαθμούς ακόμα πιο πάνω από ότι είμαστε τώρα θα λιώσουν οι πάγοι της δυτικής Ανταρκτικής και η στάθμη του νερού της Γης θα ανέβει 5 μέτρα.
Διότι: Για κάθε έναν βαθμό επάνω για μας, αντιστοιχεί με συν 5 βαθμούς επάνω στους πόλους.
Συνεπώς, το λιώσιμο, αυτό, είναι αναπόφευκτο ακόμα και αν πάμε 100% ΑΠΕ και 100% Η/Ο το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή το 2030. Αυτό θα καταργήσει τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα και θα δημιουργήσει νέα εκεί που σήμερα κατοικεί ο άνθρωπος:
Ας δούμε πως θα διαμορφωθούν στην νήσο των Φαιάκων…
(βλ. συνημμένα) Με κόκκινο είναι τα μέρη που υπάρχουν σήμερα και δεν είναι πάνω από 5 μέτρα.
Περιοχές Νατούρα:
1) Κορισσίων: Θα εξαφανιστεί κάτω από το νερό όλο το οικοσύστημα, μαζί με όλες τις Ιστορικές αμμοθίνες. Η λιμνοθάλασσα θα γίνει θάλασσα και το νερό δεν θα είναι ιδανικά θερμό για γόνο όπως είναι σήμερα.
Ένα μικρό μέρος του κερδοδάσους θα μείνει ως νησί, πάνω από το νερό (που φθάνει σήμερα έως 14 μέτρα)
2) Αλυκές Λευκίμμης. Θα εξαφανιστει ολοσχερώς το οικοσύστημα αυτό. Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαζί με όλα τα τηγάνια των παραδισιακών αλυκών θα καταποντιστούν.
3) Αντινώτη: Η λινοθάλασσα θα μεγαλώσει και θα γίνει θάλασσα. Η Νήσος θα μικρύνει λίγο. Αλλά όλη η περιοχή από εκεί μέχρι την Ρόδα με τις αμμοθίνες θα καταποντιστεί. Ο Ανγός θα γίνει ένα μικρό νησάκι.
4) Υλαϊκός Λιμένας, αεροδρόμιο και περιοχή νατούρα έως Μπενίτσες.
Όλο το αεροδρόμιο και η γύρω περιοχή μέχρι θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η γέφυρα που ενώνει κανόνι με πέραμα επίσης. Η περιοχή Κανόνι μόνο θα μείνει, ως ένα μικρό νησάκι από το Μον ρεπό έως το Κανόνι.
5) Πόλη της Κέρκυρας Η μιση πόλη της Κέρκυρα θα βρεθεί κάτω από το νερό και η περιοχή “ποταμός” θα μετατραπεί σε θάλασσα η οποία θα φθάσει μέχρι το Κομπίτσι!
6) Παξοί: Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι ως βραχώδεις και υπερυψωμένες περιοχές θα πληγούν ελάχιστα, λιγότερο από κάθε αλλη περιοχή. Θα χάσουν κάποιες παραλίες και μέρος από τα λιμάνια.
7) Το νησάκι της Παναγίας λίγο έξω από τον Γάη θα καταποντιστεί όλο εκτός από τα κτήρια της εκκλησίας και τον χώρο που γίνεται το γνωστό πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο! Αυτά θα μείνουν σαν ένα μικρό νησάκι.
Η μόνη από αυτές τις περιοχές που πιθανώς θα μπορεί να σωθεί με κατασκευή υπερυψωμένου φράγματος, είναι στην περιοχή του αεροδρομείου, στο Υλαϊκό Λιμένα. Αν υψωθεί φράγμα παράλληλα με την γέφυρα Κανόνι Πέραμα ίσως λειτουργήσει.
Για όλα τα άλλα μέρη, τα κόστη και οι κατασκευαστικές δυσκολίες φοβάμαι ότι θα είναι απαγορευτικά.
Η πιο αντιφατική εποχή στην ιστορία της Γης ξεκινάει. Παρά το γεγονός ότι θα πηγαίνουμε προς ένα 100% οικολογικό τρόπο ζωής, αντί να απολαμβάνουμε τα οφέλη και να επιβραβευόμαστε για την συμβολή μας “στην πράσινη και στην ηλεκτρική επανάσταση” θα πληρώνουμε τις υπερβολές και τα λάθη του παρελθόντος ολοένα και περισσότερο…
Τι θα γίνει όταν οι περιοχές Νατούρα και άλλα παραθαλάσσια οικοσυστήματα καταποντιστούν;
Οι συνθήκες διαβίωσης των ειδών που φιλοξενούν δεν θα ευνοούνται πια στο ίδιο χώρο, αλλά:
Θα πρέπει να βρουν νέα μέρη με ευνοϊκές συνθήκες κάπου παραπλεύρως.
Εκεί που τώρα ζει ο άνθρωπος.
Ασύληπτες οι συνεπειες:
Αυτό θα αναγκάσει τα όντα της φύσης να αναζητούν και να εισβάλλουν στους χώρους που σήμερα ζει ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να μετακομίσει προς το εσωτερικό, εγκαταλείποντας τα σπίτια και τα κτήματά του για τα όντα της φύσης…
Με πρώτη ματιά, βλέπω:
8) δύο νέες περιοχές Νατούρα να δημιουργούνται. Στην Μεσογγή και κάτω από την Μπούκαρη έως Πετριτή. Θα είναι κατάλληλες για φιλοξενία άγριας ζωής. Το πιο πιθανό να “πάρουν” την ροή των μεγάλων γνωστών αρτηριών της ορνιθοπανίδας που περνάνε από το νησί όπου και ξεκουράζονται τα πτηνά προσωρινά μεταναστεύοντας από την Βόρεια Ευρώπη προς τον νότο. (από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα).
9) Επίσης: Το μεγάλο Εθνικό Πάρκο Βουθρωτού στην Αλβανία θα κινδυνεύσει από την διάνοιξη και το κρύο νερό που θα κρυώσει τον ζεστό υγροβιότοπο. (βλ συνημμένο 9) Η μενανάστευση βιοποικιλότητας μέσω του Ερημίτη θα κινδυνεύσει.
Ο μυστηριώδης αυτός πόλεμος μεταξύ των όντων της φύσης που άρχισε πριν αρκετά χρόνια με την απόρριψη ύδατος έρματος των πετρελαιοφόρων, που μετέφερε τους θαλάσσιους εισβολείς που εισέβαλαν γύρω από τα μεγάλα λιμάνια, γενικοποιείται τώρα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους!
Είναι λοιπόν επείγον να διευερνήσουμε τις πιθανές άμεσες συνέπειες που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν καθόλου να συμβούν. Η πραγματικότητα μας διαψεύδει διακρώς όλους…
Με έναν εκλεκτό καλεσμένο-έκπληξη για την επόμενη εκπομπή Ζω Οικολογικά θα μιλήσουμε για τις εισβολές. Θα ξεκινήσουμε μιλώντας για τις αρρώστιες που ταλαιπωρούν τα δασικά μας είδη και όλα τα νέα παρασιτικά είδη για τα άγρια και τα ήμερα (τα καλλιεργήσιμα) που επίσης αποτελούν μια μορφή “εισβολής” και θα φθάσουμε και στα νέα είδη ιών που μεταπηδούν στον άνθρωπο τα οποία επίσης αποτελούν μια μορφή εισβολής…
Στείλτε μου απόψες ερωτήσεις, στοιχεία και ότι άλλο θέλετε γύρω από το ζήτημα.
Θα χαρώ να βγάλουμε στην επόμενη εκπομπή και να απαντηθούν…
Ο φάκελος:
Ολικοί Εισβολείς: Ο Αμείλικτος Πόλεμος μεταξύ των όντων της φύσης
Ανοίγει!
Δ. Φαναριώτης
7βιο










ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο ερευνητικός Οργανισμός
με στόχο: 100% Βιολογικά μέχρι το 2030.