1 τρισ δολάρια καθαρό κέρδος για τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ στην πανδημία.

122

Ο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla, είδε τον πλούτο του να αυξάνεται στα 195 δισ. δολάρια, με τουλάχιστον επιπλέον 140 δισ. κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και έγινε αυτός ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον Μπέζος.

Ο μεγιστάνας δεν δίστασε να αψηφήσει τα τοπικά περιοριστικά μέτρα και να ανοίξει εργοστάσιο στο Φρέμοντ, το οποίο έγινε εστίαση μετάδοσης τoυ Covid-19, επανεκκινώντας την παραγωγή. Έστειλε δε εσωτερικό e-mail σε όλους τους υπαλλήλους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας, εάν δεν εργαστούν. Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι, που πήραν άδειες άνευ αποδοχών λόγω του φόβου να προσβληθούν από τον ιό και να βάλουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, απολύθηκαν επειδή δεν εμφανίστηκαν στις δουλειές τους.

Ακόμα, οι μισθωτοί υπάλληλοι της Tesla μειώθηκαν κατά 10% σε 30% από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου 2020. «Ενώ ο κόσμος στα γραφεία μένει σπίτι για να δουλέψει, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό και δεν έχουμε καμία αμοιβή κινδύνου», δήλωσε ένας εργάτης του Φρέμοντ, που επίσης ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. «Τίποτα δεν άλλαξε. Ο Μασκ έχει την πολυτέλεια να κάνει πολλά περισσότερα και δεν το κάνει. Το θεωρώ αποκρουστικό να βλέπω πόσο έχει αυξηθεί ο πλούτος του, ενώ εμείς παίρνουμε όλα τα ρίσκα. Το μόνο που παίρνουμε είναι ένα e-mail με “ευχαριστώ πολύ”. ”

Ένας άλλος υπάλληλος του ίδιου εργοστασίου έκανε λόγο για συνεχή κακομεταχείριση απέναντι στους Αφροαμερικανούς εργαζόμενους της Tesla, εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στις διακρίσεις τις οποίες αμφισβητεί η Tesla.

«Ο Μασκ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το ζήτημα στο χώρο εργασίας ή δεν υποστήριξε το Black Lives Matter», δήλωσε ο εργαζόμενος. «Χωρίς αμοιβή ή μπόνους κινδύνου. Έδωσαν σε όλους τους τακτικούς εργαζόμενους την τακτική τους αύξηση, αλλά επειδή είμαι μεγιστοποιημένος στη θέση μου, δεν πήρα τίποτα. ”

Πηγή:

https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/277005_ipa-1-tris-dolaria-katharo-kerdos-gia-toys-disekatommyrioyhoys


fanadimi

Για ρατσιστική συμπεριφορά δεν το έχω ξανακούσει.  Ο ίδιος είναι ¨ξένος” και οι συνεργάτες του διάφορες εθνικότητες.
Για “στύψιμο” των υπαλλήλων όμως, δεν είναι πρώτη φορά. Φημίζεται γι αυτό και πριν το κόβιντ!
Κάποιες στιγμές τους έβαζε να δουλεύουν έως 15 ώρες την ημέρα. Με την αιτιολογία ότι αφενός είναι απαραίτητο ώστε να ανταπεξέλθει στην παραγωγή και τις παραδόσεις μια και ο κόσμος προ-πληρώνει και έχει ημερομηνία παράδοσης
και αφετέρου ότι όσο περισσότερο δουλεύουν τόσο περισσότερο επιταχύνεται η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.
(Τα πρώτα η/ο κατασκευαζόταν πολύ αργά. Με μια πρώτη μικρή υποδομή που σιγά σιγά έπρεπε να μεγαλώνει.  Για να μειώσουν τα κόστη κατάργησαν τελείως εξ αρχής και την διαφήμιση. Από τα πρώτα ακριβά μοντέλα που έπρεπε να βρουν τους πρώτους αγοραστές έπρεπε να πάνε σε μεγαλύτερη παραγωγή και μείωση των κοστών που να μπορούν τα παίρνουν όλοι.
Κάθε βήμα λοιπόν, αν κάτι δεν πήγαινε καλά μπορούσε να τους κοστίσει πλήρη χρεωκοπία.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που έφθασαν ένα βήμα πριν!
Όταν έπρεπε να βγάλει τις παραγγελίες για κατασκευή και παράδοση του νέου μοντέλου 3 μάλιστα, αναγκάστηκε να πάρει το προσωπικό από τα φωτοβολταϊκά εργοστάσιά τους και να τους βάλει στα αυτοκίνητα.
Αν δεν το έκανε, η Τέσλα θα είχε χρεωκοπήσει.
Και πάλι κατηγορήθηκε ότι έστυψε τους υπαλλήλους τους μέχρι υπερκόπωσης.
Θα μου πείτε: Να χρεωκοπήσει; Και να στύβει τους υπαλλήλους ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γης;
Και όμως! Προσέξτε:
Η περιουσία που καταγράφεται ως δική του είναι η ονομαστική αξία όλων των μετοχών των εταιριών και της υποδομής που είναι στο όνομά του.
Ο Έλον Μασκ δεν έχει φράγκο στην τσέπη!
Και βρίσκεται συνεχώς υπό τον κίνδυνο χρεωκοπίας.
Τις πιο πολλές φορές η Τέσλα σώθηκε χάρη στην ανταπόκριση των μετόχων να βάλλουν περισσότερα χρήματα.
Και πολλοί από αυτούς (που είναι εύποροι) το έκαναν για ιδεολογικούς λόγους “ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα”.
Σαν άτομο δουλεύει διαρκώς και δεν χαλάει χρήματα εδώ και εκεί όπως οι εκατομμυριούχοι. Τα αφήνει όλα μέσα…
Κοιμάται και στο εργοστάσιο όπως παλιά κοιμόταν στο γραφείο, τότε που ήταν φτωχός και τα βράδια έγραφε τον κώδικα για την δημιουργία του paypal, ενώ το πρωί το κομπιούτερ τους λειτουργούσε σαν σέρβερ, που δεν υπήρχαν ακόμα οι σημερινοί σέρβερ και τα μεγάλα bandwidth.
Και για τον Μπέζο ισχύει το ίδιο! Ούτε αυτός κρατάει λεφτά. Τα κάνει διαστημόπλοια και τα λοιπά που ακούμε.
Και εκεί, οι υπάλληλοι της “Αμαζον”, αναγκάστηκαν να σχηματίσουν σωματείο μεγάλο και ισχυρό για τα δικαιώματά τους.
Είναι φαίνεται η μοίρα του βαθύ καπιταλισμού…
Όσο πιο πολλά αποκτούν, τόσο περισσότερα νιώθουν ότι χρειάζονται…
Από την άλλη, σήμερα, αν δεν ξεπερνάς συνεχώς ο ίδιος τον εαυτό σου, τότε αύριο δεν θα υπάρχεις γιατί κάποιος άλλος θα βγάλει μια καλύτερη έκδοση του ότι εσύ κάνεις σήμερα.
Γι αυτό για παράδειγμα οι εταιρίες βγάζουν συνεχώς νέα μοντέλα τηλεφώνων ολοένα και καλύτερα από τα προηγούμενα και φροντίζουν να μην “απέχουν” σε τεχνολογία από τους ανταγωνιστές…
Έχει και τα καλά του. Αν μη τι άλλο επιταχύνουν τη μετάβαση. Και η κόντρα που υπάρχει μεταξύ του Μασκ και του Μπεζς αυτό κάνει…
Και ένα άλλο σημαντικό που μας αποδεικνύουν είναι ότι, μια σημαντική αλλαγή, αν επιχειρηθεί να γίνει για λόγους οικονομικού κέρδους, έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από ότι αποκλειστικά για λόγους πιστεύω, ιδεολογίας και κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
Η κόντρα των 2 “μεγιστάνων” έχει εξελιχθεί ως εξής:
Η Άμαζον αγόρασε την εταιρία Zoox που κατασκεύασε ένα η/ο με τα κλεμμένα στοιχεία που της έδωσε ο πρώην υπάλληλος της Τέσλα τον οποίο η Τέσλα μήνυσε και κέρδισε την δίκη πριν 2 μήνες. Όμως πρόκειται για χρηματική αποζημίωση και μόνο.
Το αυτόνομο η/ο της Άμαζον θα κυκλοφορήσει και θα είναι με τα κλεμμένα στοιχεία από την  Τέσλα.
Και λέγεται Zoox  όπως ήταν το όνομα της εταιρίας που πήρε τα κλεμμένα από τον Μασκ και την αγόρασε ο Μπέζος.
“Bezos is a Copy Cat”.  Γάτα που αντιγράφει, τον αποκάλεσε ο Μασκ.
Δεν τους νοιάζει όμως, λέει, γιατί έτσι και αλλιώς έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά μοντέλα μπροστά…
(και η κάρτα γραφικών της Τέσλα, με την δική τους ΑΙ για αυτόνομη οδήγηση, 5 χρόνια μπροστά από την Nvidia)
Όπως κάποτε η Microsoft που είπε ότι δεν τους πείραζε να κλέβουν και να σπάνε το λογισμικό των Windows “Αρκεί να είναι το δικό μας που να θέλουν να κλέψουν”,  όπως είχε πει ο Γκέιτς.
Θεωρείται η καλύτερη διαφήμιση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here