Το ποσοστό οξυγόνου στον αέρα που αναπνέουμε σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά.
Αφενός έχει μετατραπεί σε co2. Επίσης το co2 υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί στο 50% παραπάνω από το κανονικό. Πράγμα που μειώνει ακόμα την περιεκτικότητα του αέρα σε οξυγόνο.
Το οξυγόνο είναι το τρίτο σε ποσότητα στοιχείο του σύμπαντος, μετά το υδρογόνο και το ήλιο.
Είδαμε ότι η εξέλιξη κυρίως των ζώων και των εντόμων συνέβαινε πολύ πιο ραγδαία, σε περιόδους που το οξυγόνο ήταν σε αφθονία.
Αυτό συνέβη εντονότατα, ακριβώς μετά την εποχή που αποθηκεύτηκε η βιομάζα, η οποία μετατράπηκε στον σημερνό γαιάνθρακα, η οποία διήρκησε από 359 εκατομμ χρόνια πριν έως τα 299 εκατομμ χρόνια πριν)
Τα πρωτόγονα δένδρα της εποχής εκείνης, τα Λεπιδόδεντρα, “scale trees” καταλάμβαναν όλο τον πλανήτη και απορρόφησαν όλο το CO2 της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα στο τέλος να εξαφανιστούν τα ίδια τελείως, λόγω της έλλειψής του, η οποία επέφερε έναν πολύ βαρύ και μακρύ χειμώνα.
Δηλαδή έγινε ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει σήμερα με την υπερθέρμανση.
Τα δέντρα αυτά πριν εξαφανιστούν αποθήκευσαν στην γη, όλο τον άνθρακα που βρισκόταν στην ατμόσφαιρα. Μετά αυτός παρέμεινε εκεί και ορυκτοποιήθηκε διότι δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη τα βακτηρίδια που αποσυνθέτουν την ύλη.
Δεν είχε δηλαδή ακόμα εφευρεθεί η …κομποστοποιηση.😩
Επίσης, ταυτόχρονα, τα απέραντα αυτά υπερ-δάση απελευθέρωσαν πρωτόγνωρες ποσότητες οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, πράγμα που έδωσε αντίστοιχα πρωτόγνωρη ώθηση στην εξέλιξη των υπολοίπων όντων που βασίζονται στο οξυγόνο:
Μεγάλωσαν, ευδοκίμησαν και εξελίχθηκαν, από εκεί και πέρα, “με ρυθμούς σούπερ τρελούς”, δηλαδή από εδώ και 299 εκατομμ χρόνια που αποθηκεύτηκε ο γαιάνθρακας και μετά…😨
Ένας ακόμη λόγος λοιπόν, που πρέπει να στοχεύσουμε στην μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι ότι η συνέχιση της καύσης τους θα πάει την εξέλιξη ορισμένων όντων προς τα πίσω.😵
Για το XPRIZE Foundation, που εμπνευστής και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αυτού, είναι ο πολυμήχανος φίλος μας ο Πίτερ Διαμαντής, μιλήσαμε και πιο παλιά.
Το κεφάλαιο “Μετατρέποντας το co2 σε χρήσιμα προϊόντα” προχώρησε αρκετά!
Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά:
Καύσιμα από CO2: Μια Ινδική εταιρία https://impossiblelabs.io/ προηγείται με παραγωγή μεθανόλης και καυσίμου που θα χρησιμοποιεί 15% μεθανόλη. Σχεδίασαν και ολόκληρο το αυτοκίνητο
Πράσινο οικολογικό τσιμέντο από CO2. Ανθεκτικότερο και καλύτερο σε όλα… Της ίδιας εταιρίας https://impossiblelabs.io/ Τέλειο για βαράκια γυμναστικής κ.α.
Πλακάκια ανθεκτικότατα από CO2 πάλι από την Ινδική εταιρία και τέλος:
Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως αρνητικού δείκτη αερίων θερμοκηπίου, είναι 100% καθαρά (οικολογικά) και βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμής και εκτίμησης ώστε να βαθμολογηθούν για τον τελικό νικητή.
Θα βαθμολογηθεί η τεχνολογία με την μεγαλύτερη απορρόφηση CO2 σε σχέση με την απόδοση σε κέρδος (και με το χαμηλότερο κόστος).
20 εκατομμύρια το έπαθλο.
Το θέμα βέβαια είναι ακόμα το πως θα χαρακτηριστεί κάτι ως “αρνητικών εκπομπών” σήμερα που η ενέργεια που θα καταναλώνει είναι ακόμα από ορυκτά. Όπως με το biochar που λέγαμε και που πολύ σωστά παρατήρησαν οι φίλοί μας από http://www.topikopoiisi.eu/ ότι δεν μπορεί να είναι κάτι που χρειάζεται θέρμανση στους 1000 βαθμούς και αυτό να θεωρείται οικολογικό.
Θεωρητικά τουλάχιστον, λένε οι κατασκευαστές, ότι θα επιλυθεί το ζήτημα της αρχικής πηγής ενέργειας σε όλα αυτά, στον κατάλληλο χρόνο. Αφενός με την τοποθέτηση περισσότερων ΑΠΕ και “καλύτερα συμβόλαια με τους πάροχους”, όπως οι ίδιοι ζητάνε.😏
Πάντως αισιοδοξώ ότι με την “έξυπνη χρήση του περισσεύματος” στις ώρες αιχμής παραγωγής από φ/β που δεν είναι ίδιες με τις ώρες αιχμής κατανάλωσης, να μπορούν να απορροφούν το ρεύμα αυτές οι μέθοδοι, μειώνοντας και την ανάγκη για μπαταρίες.
Θεωρητικά, δηλαδή γίνεται, να μειωθούν τα κόστη κατανάλωσης της περίσσειας ρεύματος από ΑΠΕ οριακά προς το μηδέν, με έξυπνη χρήση τους ακόμα περισσότερο, πρακτικά απεριόριστα!
Διότι εκεί (θα) καταλήγουν όλα από ένα σημείο και μετά. (το βλέπουμε ήδη στα μέρη με πάνω από 55% ΑΠΕ).
Στο μέλλον: Έχεις ενέργεια; Έχεις τα πάντα!
Μακάρι να τα δούμε στην πράξη το συντομότερο…
Αρκεί “να μην γίνει σοβαρός πόλεμος, πτώση μετεωρίτη, ή ακραίες εκφάνσεις κλιματικής αλλαγής” (Π Διαμαντής) και όλα αυτά τα καλά από τις νέες τεχνολογίες θα είναι πια θέμα χρόνου.
Νέο RAINFOREST XPRIZE: (σε τελείως ελεύθερη μετάφραση) 10 εκατομμύρια στην ομάδα που θα βρει προηγμένους τρόπους που θα μπορέσουν να επιδράσουν στα οικοσυστήματα των δασών της βροχής με στόχο την κατανόηση, την παρακολούθηση αναβάθμιση της βιοποικιλότητας και συντήρησή τους και ότι καλύτερο μπορείτε να φανταστείτε και με σεβασμό στους κατοίκους των περιοχών και τον πολιτιστικό χαρακτήρα τους, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα ως τώρα σε αυτά πανέμορφα οικοσυστήματα του πλανήτη.
The €8.25 million Rainforest XPRIZE is a global 4-year competition to incentivize the development of integrated and advanced biodiversity assessment technologies that will yield previously undiscovered and meaningful insights into these magnificent environments. The competition will be followed by an additional two years of impact activities geared towards establishing a new bioeconomy for the next century. The prize respects the people of the forests and their culture, as well as the Convention on Biological Diversity and other national and international policies.
Και:
ΝΕΟ XPRICE ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ “για το καλό”…
Πως, ο άνθρωπος συνεργαζόμενος με την ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να επιλύσει τις κυριότερες παγκόσμιες προκλήσεις.
Η ομάδα που θα το αναπτύξει και θα το επιδείξει θα κερδίσει 5 εκατομμύρια.
The €4.13 million IBM Watson AI XPRIZE is a global competition challenging teams to develop and demonstrate how humans can collaborate with powerful AI technologies to tackle the world’s grand challenges.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είδαμε πιο παλιά:
Πως θα την χρησιμοποιήσουμε ώστε να μειώσει τα κόστη στους ΟΤΑ.
Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση των κοστών φθάνει έως και 99%!!!
Δηλαδή λεφτά που με καλύτερη διαχείριση θα εξοικονομούνταν.
Έργα που είναι ήδη παλιά λόγω παρωχημένης τεχνολογίας και δεν πρέπει τελικά να γίνουν
Με βάση την ΑΙ η έγκριση περιττών δημοσίων έργων θα αποφεύγεται προνοητικά.
Και θα προωθούνται αυτά που παρόμοιά τους έχουν πετύχει.
Και σιγά σιγά η δημοτική και δημόσια διοίκηση θα γίνει πιο αντικειμενική…

ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο ερευνητικός Οργανισμός
με στόχο: 100% Βιολογικά μέχρι το 2030.