Αγωγοί: Τα παράδοξα & τα ψέματα. TurkStream & NordStream vs EastMed

121
Μια ολόκληρη ήπειρος απειλείται με ερημοποίηση, διότι εκτός της χλωρίδας χάθηκε και η πανίδα. Όπως είδαμε και σε προηγούμενο μήνυμα, χωρίς την πανίδα τα δέντρα μένουν μικρά και το δάσος δεν επανέρχεται.
Και ενώ ο κόσμος καίγεται, οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών προετοιμάζουν πολεμικές καταστάσεις για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων. Από την Κύπρο ως το Ιραν (και παντού).
Στις πρόσφατες δηλώσεις του Τράμπ σχετικά με την επίθεση με drone στον Σουλειμανί, είπε μεταξύ άλλων, ότι:
“Οι ΗΠΑ δεν βασίζονται στα πετρέλαια της Ανατολής και ότι οι ΗΠΑ είναι αυτόνομοι σε πετρέλαιο”. Αυτά, όχι μόνο είναι ψέματα, αλλά προσπαθεί ο καπάτσος πολιτικάντης, να παρουσιάσει την μεγαλύτερη ήττα που υπέστησαν ποτέ οι ΗΠΑ, σε προτέρημα:
1) Οι ΗΠΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ αυτόνομοι σε πετρέλαια. Μόνο που δεν έκαιγαν τα δικά τους. Τα φύλαγαν για να τα κάψουν όταν θα τελείωναν τα αποθέματα των χωρών τις οποίες λεηλατούσαν ενεργειακά.
2) Η μεγάλη ήττα του πετροδολαρίου επετεύχθη ανεπιστρεπτί! Είναι Ιστορικό γεγονός. Στην ουσία αυτό παραδέχθηκε ο κ Τραμπ. Οι συντονισμένες προσπάθειες των BRICS και άλλων, κατάφεραν να το συντρίψουν.
3) Το νέο μαθηματικό παράδοξο που έρχεται να επιβάλλει για πρώτη φορά στην Ιστορία ο Turk Stream, έρχεται σαν”καπάκι” στο πετροδολάρο αλλάζοντας τα πάντα στην παγκόσμια σκακιέρα διακίνησης ενέργειας.
Ας εξηγήσουμε όμως κάποια πράγματα για να καταλάβετε την πραγματική σημασία και βαρύτητα των καταστάσεων:
Κατ’ αρχή:
1) Δεν είναι ποτέ οι κυβερνήσεις που αποφασίζουν για οτιδήποτε έχει να κάνει με την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Είναι πάντα οι εταιρίες που αποφασίζουν και αυτές βάζουν πάντα τους πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις. Και οι πολιτικοί πουλάνε πάντα το ίδιο παραμύθι “περί ανάπτυξης”, ενώ είναι πάντα κατ εντολή των εταιρειών. Το αντίθετο ΔΕΝ συνέβη ποτέ στην Ιστορία της Γης.
Δεν ονομάζονται τυχαία, “Τα μεγάλα αφεντικά των κυβερνήσεων”…
2) Οι αγωγοί πετρελαίου γινόταν πάντα σε ζευγάρια. Ποτέ δεν κατασκευάζεται ένας αγωγός μόνος. Γίνονται δύο, ή τέσσερις ή έξι κ.ο.κ.
Για 2 λόγους:
Α) Τα κόστη κατασκευής είναι πολύ μεγάλα και χρειάζεται πάντα να συμβάλουν όλες οι εταιρίες ακόμα και οι ανταγωνιστικές.
Β) Βασικά ο κόσμος ήταν (και είναι) χωρισμένος σε 2 κατηγορίες πετρελαϊκών συμφερόντων: Τα Αμερικανοκρατούμενα και τα Ρωσικοκρατούμενα. Όταν οι ρωσικές εταιρίες κάνουν αγωγό, τότε αυτομάτως και οι αμερικανικές εταιρίες κάνουν έναν άλλον παράλληλο με αυτόν. Και αντιστρόφως.
Γ) Στα κατασκευαστικά έξοδα του ενός συμμετέχουν και οι εταιρίες του άλλου με ποσοστό μειοψηφίας επι των κερδών.
Αυτό γίνεται πάντα, λόγω αλληλεγγύης των εταιρών ώστε να ξεπερνάνε τα μεγάλα κόστη και να βγάζουν ευκολότερα και τις άδειες.(μη αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα)
Κλασικό παράδειγμα ήταν ο αγωγός Μπουργκάς Αυλώνας των αμερικάνικων συμφερόντων που θα γινόταν σε αντιπαράθεση του Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Επειδή ο ένας δεν έγινε, δεν έγινε και ο άλλος.
Και τώρα εδώ είναι το μεγαλύτερο μαθηματικό παράδοξο όλων των εποχών που δημιούργησε η Τουρκία, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά ως μια τρίτη πετρελαϊκή υπερδύναμη που μπαίνει σφήνα στα παραδοσιακά πετρελαϊκά συμφέροντα.
Με κυρίως δικές τους εταιρίες συμμαχούν με τις ρωσικές!
Σημειώστε ότι ο ίδιος ο Πούτιν είναι προσωπικά ιδιοκτήτης του 1/3 των κεφαλαίων των εταιριών ρωσικών συμφερόντων. Κατά το 1/3 αποφασίζει ως εταιρία και παίρνει στο λαιμό του ολόκληρο κράτος. Δείτε την χαρά του για το λιώσιμο πάγων Αρκτικής. Χαίρεται, γιατί η Ρωσία δεν θα έχει οικολογικούς μετανάστες και αφετέρου θα έχει νέα κοιτάσματα και θα γλυτώσει 40% μεταφορικά πηγαίνοντας τα πετρελαιοφόρα μέσω του Β. πόλου)
Και να λοιπόν: H τρίτη δύναμη που “παίζει” τόσο καιρό και με τις δύο μαγάλες δυνάμεις, με την αγορά πυραύλων πό τους μεν και από τους δε, τα κάνει πλακάκια με την μια! North Stream και Turk Stream, πάνε να “φάνε” τον East Med.(άρθρο στα ελληνικά για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ)
Πως θα εξελιχθεί;
Κανείς δεν ξέρει. Δεν ξανάγινε ποτέ κάτι τέτοιο!
Θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το θλιβερό πεπρωμένο, κάθε ως τώρα πολιτισμού, κάθε ως τώρα κοινωνίας, που μετά την άνθιση, μετά την ευδοκίμηση, αυτοκαταστράφηκε και κατέρρευσε;
Θα μπορέσουμε από το 0,8 που είμαστε τώρα να φθάσουμε στο επίπεδο 1 πλανητικού πολιτισμού, που σημαίνει πλήρης έλεγχος της ενέργειας του πλανήτη και απεριόριστη δωρεάν ενέργεια για όλους;
Θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο 100% και παραπάνω από ότι χρειάζεται, ενέργειας από ΑΠΕ (και με καθαρά ηλιακά καύσιμα μηδενικού αποτυπώματος), πράγμα που σημαίνει και υπερ-αφθονία υλικών αγαθών λόγω της υπερ αφθονίας της από τον ηλιο ενέργειας; (Μίτσιο Κάκου Π. Διαμαντής, Κούρτζβαιλ κ.α.)
Κάποιοι πολύ πλούσιοι του πλανήτη νομίζουν ότι οι ίδιοι έχουν φθάσει στο επίπεδο 1 και ότι εμείς οι υπόλοιποι, δεν χρειάζεται να πάμε.
Όμως κάνουν λάθος.
Κανείς δεν μπορεί να είναι “τελείως εντάξει” αν δεν είναι ΚΑΙ ο διπλανός του καλά…
Στο μεταξύ, η περίοδος των φωτιών σε Αυστραλία Καλιφόρνια Αμαζόνιο και παντού θα αυξάνεται κάθε χρόνο και εκθετικά μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις έγκυρες προβλέψεις… Το βλέπει κανείς άλλωστε και στα βλέμματα των Αυστραλιανών…
Πιθανότερο τώρα φαίνεται το σενάριο ότι…
“εξωγήινοι ήλθαν κάποια στιγμή στον πλανήτη μας, είδαν ότι δεν υπάρχει ζωή με νοημοσύνη και… συνέχισαν για αλλού την εξερεύνησή τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here