“Μας έχουν μείνει μόνο 60 συγκομιδές, πριν όλα τα εδάφη καταστούν μη καλλιεργήσιμα”. (IPCC UNΒ 2019).
Biochar Eco- technology: BEST NEGATIVE EMMISSIONS PROJECT EVER!!!
—Η τεχνολογία αυτή, μέχρι πριν 10 χρόνια ήταν τελείως άγνωστη.
—Ορισμένοι, χρησιμοποιούσαν το biochar εμπειρικά μόνο, ως λίπασμα. Είναι ένα είδος κάρβουνο που δεν έχει… καεί, που υπάρχει στή φύση. Κάτι σαν τον γαιάνθρακα, μόνο που δεν είναι τόσο παλιό όσο αυτός.
—Μια εταιρία, ξεκινώντας πριν 6 χρόνια, έφτιαξε πρόσφατα ένα μηχάνημα που μετατρέπει αυτόματα οποιαδήποτε βιομάζα σε Biochar και έκαναν την παρουσίαση χθες σε αυτήν εδώ την εκδήλωση: Energy Seminar | Carbo Culture (Από Stanford Energy)
—Το Biochar το γνωρίζαμε και το έχω στη λίστα για την αύξηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, σε τοπικό επίπεδο στα πειράματα που κάνουμε για μείωση των κοστών βιοκαλλιέργειας.
—Ήταν γνωστό, μόνο ως λίπασμα, έως ότου διαπιστώθηκαν οι ευεργετικές του επιπτώσεις για το κλίμα, προς έκπληξη των ερευνητών που ως τώρα νόμισαν ότι ισχύει το αντίθετο!
Πρέπει επίσης να το προσθέσουμε και ως:
Ν. 23) στη λίστα για την μείωση μεθανίου: ” 2% Biochar στην τροφή, μειώνει 15-35% το μεθάνιο στις αγελάδες, αυξάνει την υγεία και την παραγωγή, μειώνοντας συγχρόνως τα κόστη”.
—Αν υπάρχει κάποιος τρόπος που να μπορέσει να μιμηθεί την αποθήκευση του co2, σαν τον γαιάνθρακα που εξορύξαμε και καίγοντάς τον, απελευθερώσαμε τον άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τότε αυτό μπορεί να είναι μόνο, η αποθήκευσή του εκ νέου ως Biochar.
—Οι κορμοί των καμένων δέντρων που μένουν “καρβουνιασμένοι”, μετά από κάποια φωτιά είναι έτοιμο Biochar.
—Περίπου το 3% της βιομάζας του πλανήτη μετατρέπεται από μόνο του σε Biochar, κάθε χρόνο, λόγω πυρκαγιών και άλλων φυσικών φαινομένων. Προστίθεται έτσι σταθερά ένα ποσό άνθρακα στην Γη, από μόνο του. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν γνωρίζαμε ότι συμβαίνει μέχρι που μελετήθηκε επιστημονικά το φαινόμενο μετατροπής βιομάζας σε Biochar, μόλις πρόσφατα…
—Προσπάθησαν να βρουν τρόπους ώστε να μετατρέψουν οποιαδήποτε βιομάζα σε Biochar. Μελέτησαν τον τρόπο που παράγεται στη φύση, με σκοπό να το μιμηθούν στο εργαστήριο. Και πράγματι, μια εταιρία έφτιαξε ένα μηχάνημα που μετατρέπει εύκολα οποιαδήποτε βιομάζα σε πολύ καλή ποιότητα Biochar, από σχεδόν οτιδήποτε βιολογικό απόβλητο της περιοχής που βρίσκεται. Όσο πιο “ξυλώδη”, τόσο πιο συμπαγές και καλό, το αποτέλεσμα.
—Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποθήκευσης άνθρακα και συγχρόνως αναγεννητική για τα καμένα και τα ερημοποιημένα εδάφη. Παραμένει τουλάχιστον 1000 χρόνια χωρίς να αποσυντεθεί. Απολυμαίνει και τροφοδοτεί αργά και σταθερά την περιοχή με ιχνοστοιχεία βοηθώντας τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Για πολλά πολλά χρόνια…
— Συγκρατεί το νερό με μεγάλη οικονομία. Προστίθεται και προάγει την Κομποστοποίηση.
—Εκτός από την Γεωργία οι χρήσεις είναι χίλιες δυο:
—Προστίθεται σε λιπάσματα για σταδιακή απελευθέρωση με στόχο την αντιμετώπιση της υπερτροφίας στους υδάτινους πόρους της Κίνας η οποία σήμερα παράγει περισσότερο Biochar από ότι όλες οι άλλες χώρες του κόσμου μαζί.
— Η Κίνα πρωτοπορεί στην τεχνολογία Biochar με το οποίο αντιμετωπίζει και επαναφέρει περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από την χημική ρύπανση. Βοηθάει στην αποσύνθεση χημικών τοξικών ουσιών.
—Προστίθεται στα πολυμερή κάνοντάς τα ανακυκλώσιμα.
Στην πόλη: Θα εξοικονομίσει ΔΙΣ στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με πολλούς τρόπους (δείτε λεπτομέρειες πως ήδη γίνεται στις ΗΠΑ, στο βίντεο 30:45 στην παρουσίαση). Προστίθεται και δεν επιτρέπει τις ρίζες να χαλάνε τα πεζοδρόμια. Προστατεύει την διάβρωση των πεζοδρομίων, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα σωστή ανάπτυξη στα δένδρα. κ.α. κ.α. κ.α. κ.α.
Πως γίνεται; Εύκολο:
Η βιομάζα θερμαίνεται στους 1000 βαθμούς σε αεροστεγή χώρο χωρίς οξυγόνο.
Τα εύφλεκτα αέρια εξατμίζονται και συλλέγονται ως πηγή ενέργειας.
Τα χρησιμοποιούν για την θέρμανση στους 1000 βαθμούς.
Το υπόλοιπο στερεό υλικό, μετά λίγες ώρες είναι έτοιμο biochar.
Για την ώρα, η παραγωγή του κοστίζει από 400 ως 1500 δολάρια τον τόνο.
Η εταιρία που το πέτυχε, αρχικά έκαναν πειράματα με σκοπό την ανάκτηση ενέργειας. Αλλά μόλις ανακαλύφθηκαν τις σημαντικές ιδιότητες του υποπροϊόντος, εξειδικεύθηκαν στην παραγωγή του biochar σαν προϊον και την ενέργεια την χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής για θέρμανση.
Την τελευταία φορά που η Γη αποθήκευσε βιομάζα ως γαιάνθρακα, αυτο συνέβη, διότι η εξέλιξη δεν είχε ακόμα δημιουργήσει τους μικροοργανισμούς που αποσυνθέτουν την ύλη, κομποστοποιώντας την.
“Τεράστια δέντρα, τα “Λεπιδόδενδρα” είχαν καταλάβει τον πλανήτη από 299 μέχρι 359 εκατομύρια χρόνια πριν, κατά την “Carboniferus”, “Ανθρακοφόρα” εποχή”.
Η περίοδος αυτή δημιούργησε τα στρώματα γαιάνθρακα που έμειναν ως σήμερα διοτι: Δεν κομποστοποιούνταν γιατί δεν υπήρχαν ακόμα οι ενεργοί μικροοργανισμοί της αποσύνθεσης-κομποστοποίησης.
Την εποχή αυτή δεν είχε επίσης ακόμα ¨…”εφευρεθεί ο σπόρος με την σημερινή μορφή. Τα πρωτόγονα δέντρα πολλαπλασιάζονταν πιο εύκολα ,με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να καταλάβουν τον πλανήτη πολύ γρήγορα. Τα “scale trees”, “Κλιμακωτά δέντρα”, αναπτύσσονταν γρήγορα με πολύ γρήγορο κύκλο ζωής. Οι κορμοί που έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον χωρίς να αποσυντίθενται, (ελλείψει των σχετικών μιοροοργανισμών) σχημάτισαν τα μεγάλα στρώματα γαιάνθρακα που ως σήμερα έχει μείνει.
Καθώς το υπερβολικό, για την ως τότε εποχή, οξυγόνο που τα δέντρα αυτά παρήγαγαν, αυξανόταν ραγδαία, βοήθησε τα έντομα και ερπετά και άλλα όντα να εξελιχθούν να αναπτυχθούν και να κατοικήσουν το απέραντο δάσος αυτό. Λόγω και της ύπαρξης αρκετής τροφής καθώς και επιπλέον οξυγόνου, εξελισσόταν ραγδαία…
Έως ότου, η σοβαρή έλλειψη του co2 από την ατμόσφαιρα, λειτούργησε ως αντίστροφο φαινόμενο θερμοκηπίου και
1) Έφερε πρόωρα μια νέα εποχή παγετώνων πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα:
2) Την ολοκληρωτική εξαφάνιση των scale trees. Τα τελευταία, ήταν το πρώτο στρώμα γαιάνθρακα που βρίσκουμε στα κοιτάσματα που ως τώρα καίγαμε, ελλείψει άλλης εύκολης πηγής ενέργειας.
Αυτό ήταν!
Οι προϋποθέσεις για την εξέλιξη και την δημιουργία, ενός ομορφότερου κόσμου με πολύ πιο σύνθετη βιοποικιλότητα, του κόσμου όπως τον ξέρουμε, είχαν τεθεί!
Τώρα:
Το τόσο πολύ co2 που μετατράπηκε τότε σε “καρβουνοειδή άκαυτη” ορυκτή ύλη, που δεν μπορεί να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, ήταν και η βάση για την αρχή της ισορροπίας του κλίματος δηλαδή την μετέπειτα σταθεροποίηση της θερμοκρασίας…
Η ιδανική θερμοκρασία για την ζωή είναι γύρω από τους 36 βαθμούς.
Το μελίσσι, χειμώνα καλοκαίρι κρατάει την θερμοκρασία γύρω από την βασίλισσα 36 βαθμούς, ακόμα και με -10 έξω. Και με 45 έξω, 36 μέσα!
Η ιδανική θερμοκρασία για την ευδοκίμηση της ζωής είναι αυτή. Και ο πλανήτης σαν να έχει μια δική του ανεπτυγμένη λογική, νοημοσύνη, τις τελευταίες γεωλογικές περιόδους “ΚΑΤΑΦΕΡΕ” να σταθεροποιήσει την θερμοκρασία εκεί. Δηλαδή οι διακυμάνσεις πάνω και κάτω από την ιδανική θερμοκρασία των 36 βαθμών έγιναν όλο και μικρότερες. Αυτό, από ένα σημείο και μετα επιτυγχάνεται με τον τρόπο ζωής όλων των όντων.
Δηλαδή: Την εξέλιξη του κλίματος και την σταθεροποίηση της θερμοκρασίας, από ένα σημείο και μετά, την ανέλαβαν τα ήδη υπάρχοντα όντα αλληοπροσαρμοζόμενα τέλεια το ένα στον τρόπο ζωής του αλλου.
Αλληλοπροσαρμόζόμενα το ένα με το άλλο, τα είδη μείωσαν τις ακραίες εκφάνσεις του κλίματος.
Εξαφάνισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τώρα ξαναγυρνούν με την αποσταθεροποίηση.
ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ; Ναι μια μορφή νοημοσύνης…
Σαν να είχαμε … συνεννοηθεί όλα τα ήδη μεταξύ μας να κρατήσουμε την θερμοκρασία χωρίς ακραίες διακυμάνσεις ζώντας με το σωστό τρόπο.
Με μαθηματική ακρίβεια… 🤓
Αυτό που αλλάζει με το κλίμα είναι:
Ενώ είχαμε… συνεννοηθεί για σταθεροποίηση στους 36, μάλλον ξεχάσαμε τι είμαστε που είμαστε γιατί είμαστε που πηγαίνουμε…
…
Διδακτικότατο συμπέρασμα: 😩😨😳😵🤓
Η απλή φύτευση δέντρων ΔΕΝ βοηθάει σημαντικά στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής διότι ο άνθρακας δεν αποθηκεύεται στην Γη, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ αν τα μετατρέπουμε σε biochar.
Η μόνη ως τώρα γνωστή είναι η μέθοδος της εταιρίας https://www.carboculture.com/
και μελετιούνται ένα σωρό άλλοι τρόποι…
Ουφ! Ευτυχώς! 😨
Δ.Φ. 7βιο
ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο ερευνητικός Οργανισμός
με στόχο: 100% Βιολογικά μέχρι το 2030.