Νέο: Η επερχόμενη έλλειψη σπανίων γαιων & μετάλλων στην 100% ΑΠΕ εποχή: Cres (Colordado Renuables) απάντηση στον Τόνυ Σέμπα

113
Απάντηση στις προβλέψεις του καθηγητή Στάνφορντ κ Τονυ Σέμπα, έδωσε πριν από λίγο, ο κ Jerry Tinianow (heads Western Urban Sustainability Advisors, LLC. Mr. Tinianow previously served as chief sustainability officer of the City of Denver, Colorado), σχετικά με τις προβλέψεις του για 100% ΑΠΕ το 2030, σε ομιλία του στο του Colorado renuables society.
“Σήμερα βρέχει και θα ρίξω λίγη “βροχή” στις προβλέψεις του κ Τόνυ Σέμπα για 100% ΑΠΕ το 2030: (για τις οποίες έχει βραβευτεί)
Την έλλειψη των σπανίων γαιών και μετάλλων, δεν ξέρω αν την έλαβε σοβαρά υπόψη ο κ Τονυ Σέμπα…
Για να μειώσουμε, κατά IPCC, κατά 50% τις εκλύσεις co2 θα πρέπει να 10πλασιάσουμε παγκοσμίως τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
Θα χρειαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας να 10πλασιάσουμε και τα υλικά κατασκευής τους.
Τα παγκόσμια αποθέματα είναι λίγα και δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στον πλανήτη. Η ανακύκλωση των υλικών αυτών μπορεί μόνο να γίνει σε πάρα πολύ μικρό βαθμό που δεν μπορεί να βοηθήσει στον 10πλασιασμό. Η έλλειψη Φωσφόρου, πχ στο μέλλον θα επηρεάσει και τα εργοστάσια λιπασμάτων. (τα μεταλλεία Μαρόκου τελειώνουν και μετά θα γίνει πανάκριβος). Η αγορά του Κοβαλτίου επίσης και ο τρόπος κατανομής του στον πλανήτη θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και αύξηση τιμών.
Εκτός από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες, αυτά τα υλικά, χρησιμοποιούντα στα κινητά, τηλεοράσεις κομπιούτερς, μπαταρίες και ένα σωρό άλλα προϊόντα τεχνολογίας που επίσης η ζήτησή τους θα αυξηθεί ταυτόχρονα!
Φόβοι ότι η έλλειψη πρώτων υλών θα αυξήσει την ζήτηση για πυρηνική ενέργεια.
Θα αυξήσει την ζήτηση για το βιοαέριο επίσης (βιοκαύσιμα γενικότερα).
Φόβοι για πιθανή αύξηση των τιμών των ΑΠΕ, στο εγγύς μέλλον, εξ αιτίας έλλειψης σπανίων γαιών & μετάλλων.
Προτείνει διάφορες μορφές καλύτερης διαχείρισης ώστε να μειωθεί και η ανάγκη νέων ΑΠΕ.
Περιμένω να δω αν θα απαντήσει και τι θα πει ο καθηγητής ο κ Σέμπα.
Στο μεταξύ υπενθυμίζω την σημαντικότατη εφεύρεση
που θα μπορέσει να μας βοηθήσει να συνεχίζουμε να ζούμε με το ίδιο μοντέλο, μόνο που δεν θα έχει ανθρακικό αποτύπωμα. Θα χρησιμοποιούμε τα ίδια αυτοκίνητα, αλλά χωρίς σοβαρή ρύπανση και μηδέν ανθρακικό αποτύπωμα. Το ηλιακό πετρέλαιο θα είναι καθαρό από θείο μόλυβδο κλπ και θα παράγεται από ήπια απορρόφηση του co2 με ένα απλό παραβολικό κάτοπτρο και έναν ανεμιστήρα.
Την ύπαρξη των τεχνολογιών αυτών, στην μακρινή Ελβετία, δεν νομίζω ότι τις έλαβε υπόψη ο αξιότιμος ομιλητής, από την, κατά τα όλα άλλα πιο προχωρημένη στις ΑΠΕ περιοχή, την Καλιφόρνια… 😩🤭😉(απάντησα εγώ αντί για τον κ Σέμπα)
Τα κρυμμένα “μαθηματικά” που περιέχει και με τα οποία λειτουργεί η φύση δίνουν την λύση αμέσως μετά, κάθε φορά που μια παγκόσμια συνειδητοποίηση για κάποιο αδιέξοδο προκύπτει. Δεν είναι σχήμα λόγου αυτό. Ούτε “χίπικη” ιδέα. Έχουμε εμείς προσαρμοστεί γύρω από αυτό εκ κατασκευής. Και λειτουργεί με βάση τον νόμο δράσης – αντίδρασης.
Πάντα έτσι έγινε. Μετά από κάθε δυσκολία, ερχόταν μια καλύτερη μέρα και μια καλύτερη εποχή άρχιζε, η οποία συνέχιζε μετά ως καλύτερη.
Και, μετά από μια τόσο δύσκολη εποχή, σαν αυτή που ζούμε, η καλύτερη εποχή που θα έρθει, δεν μπορεί παρά να είναι η καλύτερη των καλυτέρων…
Αν γνώριζαν όλα αυτά, αυτοί που καθορίζουν τις διαφορές για τις πετρελαϊκές εξορύξεις, που με χαρά θα κάνουν πόλεμο αν χρειαστεί, ίσως πήγαιναν σπίτι τους μια ώρα αρχύτερα, αντί να μας βάλουν και εμάς σε πολέμους για το μαύρο ρύπο τους.
Διότι ότι και να κάνουν, όσο και να απειλούν, ούτε οι μεν ούτε οι δε προβλέπεται να αντλήσουν σταγόνα από τα κοιτάσματα του επικείμενου πολέμου...
Τζάμπα πόλεμο πα-να κάνετε κύριοι!
Οι Ελβετοί (και άλλα καλά παιδιά) σας περιμένουν στην γωνία…
My gang will get you… όπως έλεγε και ο συνενόματος… (χαχα)
Θυμηθείτε το…
👌
Αισιοδοξία για όλες και όλους από την Εορταστική Κέρκυρα…
Δ.Φ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here