100% ΑΠΕ με 0% ανάγκη αποθήκευσης! 12.000 KW, έως 5000 km με UHVDC των 1.100KV! Καλό μήνα!

182
Καλό μήνα!
Τέταρτο update σε λιγότερο από ένα μήνα που δεν το περίμενα να χρειαστούν τόσα πολλά, τόσο γρήγορα, όταν έγραφα την πρώτη επιστολή για “καλή χρονιά με τα φ/β φθηνότερα από όλες τις μορφές ενέργειας”.
Το παρόν αποτελεί και νέα πρόβλεψη για το εγγύς ενεργειακό μέλλον όπως αυτό διαμορφώνεται με τα νέα δεδομένα, τέλος Ιανουαρίου 2019.
 
Περίληψη:
Μετά και το επιτυχές ξεκίνημα  στις 19-1-2019, της λειτουργείας του πρώτου συστήματος μεταφοράς ενέργειας με ρεκόρ τάσης 1,100 kv (1.100.000 vollt) Ultra High Voltage DC – UHVDC, που στέλνει 12.000KW στα 3284 χλμ, η μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες και αποστάσεις, γίνεται πολύ φθηνότερη και ευκολότερη από πρακτικής πλευράς. Αυτό, μαζί με την …“εκμηδένιση” του κόστους αγοράς των φωτοβολταϊκών το 2019 και τη “ψηφιοποίηση του διαμοιρασμού της ηλεκτρικής ενέργειας“, κυριολεκτικά απογειώνουν τις δυνατότητες για την εκμετάλλευση των ΑΠΕ σε παγκόσμια κλίμακα και σε σημείο που μέχρι τώρα δεν είχαμε καν φανταστεί, καθώς θα μειώσουν οριακά, στο μηδέν, τις ανάγκες για αποθήκευση…
Η εποχή που θα παράγεται, ουσιαστικά απεριόριστη και οριακά δωρεάν ενέργεια για όλους είναι πια ζήτημα λίγων ετών και όχι δεκαετιών, όπως υπολογίζαμε πέρσι την ίδια εποχή…
Σας καλωσορίζω στην νέα εποχή:
Ηλεκτρικό ρεύμα “always on the fly” 😊
Είδαμε στα προηγούμενα ότι:
Η επανάσταση των φωτοβολταϊκών με την αναπάντεχη μείωση του κόστους (250 φορές κάτω από το 1977 μέχρι στο 2018, και φθάνει τώρα 500 φορές κάτω μόλις από το 2018 στο 2020), είναι τώρα με 1.77 σεντς (του USD) την κιλοβατώρα, τιμή ρεκόρ από Μεξικό και αναμένεται να φθάσει το 1 σεντ, πριν το τέλος της χρονιάς).
Έτσι, διασφαλίζεται ολοένα και περισσότερο το ότι και με την χρήση νέων τεχνολογιών θα καταφέρουμε να έχουμε (ολοένα και φθηνότερο) ηλεκτρικό ρεύμα με 100% ΑΠΕ γύρω στο 2030 για όλο τον πλανήτη.
Τώρα, όμως:
Η μεγαλύτερη δυσκολία, ήταν και παραμένει η αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται στις ώρες αιχμής, ώστε να χρησιμοποιηθεί στις ώρες χαμηλής, ή καθόλου παραγωγής.
Επιπλέον δυσκολία είναι το ότι ακόμα και για την αποθήκευση χρειάζεται και μεταφορά/μετατροπή προς και από το αποθηκευτικό μέσο που σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται σημαντικά επι πλέον κόστη και απώλειες.
Γι αυτό,
Αν μπορούσαμε, από πλευράς τεχνολογίας να στέλνουμε κατευθείαν όλη την περισσευούμενη ενέργεια για άμεση κατανάλωση, ακόμα και μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη, τότε θεωρητικά θα αρκούσε, το να παράγουμε σε κάθε περιοχή, την ώρα της ηλιοφάνειας διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με ΑΠΕ, από ότι χρειαζόμαστε συν τόση παραπάνω, που να ισούται με τις απώλειες κατά την μεταφορά του ηλεκτρικού που θα αποστέλλεται.
Μέχρι τώρα, η μεταφορά του ηλεκτρικού, δεν ήταν συμφέρουσα. Κόστιζε πολύ η παραγωγή και η υποδομή, η τεχνολογία ήταν μόνο για μικρές αποστάσεις και είχε και σημαντικές απώλειες καθ’ οδόν.
Θεωρούταν και αντι-οικολογικό.
Επίσης, κόστιζε λιγότερο το να μεταφέρουν τον γαιάνθρακα από σημείο Α σε σημείο Β, από ότι θα κόστιζε να κάψουν τον γαιάνθρακα στο Α και να μεταφέρουν το ρεύμα στο Β.
ΌΜΩΣ:
Στην Κίνα στις 19-1-2019ξεκίνησε να λειτουργεί με επιτυχία το πρώτο σύστημα μεταφοράς ενέργειας με ρεκόρ τάσης 1.100 kv (1.100.000 vollt) Ultra High Voltage DC – UHVDC.
Μεταφέρει 12.000 κιλοβάτ (που αντιστοιχεί όσο 2 φορές η κατανάλωση της Ελβετίας) ηλεκτρικό ρεύμα σε απόσταση 3284 χιλιόμετρα (μπορεί να φθάσει έως και 5000, όπως λέει η Siemens(video) που κατασκεύασε τον μετασχηματιστή και το δίκτυο , μαζί με την κατασκευαστική ΑΒΒ.
 
Ψηφιοποίηση της ενέργειας με σκοπό τον δημοκρατικό διαμοιρασμό της μεταξύ των πολιτών που θα την παράγουν στο σπίτι, ή με ενεργειακούς συνεταιρισμούς, με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και ισχυρών κομπιούτερ: Αυτό είχε προβλεφθεί ως τώρα ότι θα είναι εφικτό σύντομα και ότι θα μειώσει τις ανάγκες αποθήκευσης πάρα πολύ, για τους οικιακής κλίμακας παραγωγούς/καταναλωτές ΑΠΕ.
Όμως, με την τεχνολογία UHVDC στα 1.1Tv, η ψηφιοποίηση θα είναι εύκολη και για πολύ μεγάλης κλίμακας δίκτυα μεταφοράς/διαμοιρασμού. Σταδιακά, αργότερα, ή, γρηγορότερα θα μπορέσει να περιλάβει όλο τον πλανήτη και όλα τα δίκτυα, μεγαλύτερα και τοπικά.
Θεωρώ ότι
Αυτός είναι ο επιπλέον παράγων που ψάχναμε/περιμέναμε ώστε να εκμηδενιστεί κάθε τι που εμποδίζει την δυνατότητα εκμετάλλευσης των ΑΠΕ στο έπακρον!
 
Η κρατική εταιρία του ηλεκτρικού δικτύου της Κίνας αναγκάστηκε να δώσει προτεραιότητα και να τελειοποιήσει πρώτη την τεχνολογία UHVDC στα 1.100Κv, διότι:
1) Έχαναν ήδη το 10% από την ενέργεια από Ανεμογεννήτριες που παράγουν στα βόρεια της χώρας, ΜΗ μπορώντας να το διοχετεύσουν κάπου άμεσα, ή να το αποθηκεύσουν φθηνά.
2) Βρήκαν ότι, με την τεχνολογία αυτή, κοστίζει λιγότερο να παράγουν ρεύμα από το γαιάνθρακα από τα μεταλλεία του Βορά και να στέλνουν το ρεύμα στον προορισμό, αντί να στείλουν τον γαιάνθρακα στον προορισμό και να παράγουν το ρεύμα εκεί.
Έτσι δημιούργησαν νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος από γαιάνθρακα κοντά στις μονάδες ΑΠΕ στα βόρεια της χώρας. Με αυτές θα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των 12.000 κιλοβάτ που θα μεταφέρεται στα 3284 χιλιόμετρα για τα πρώτα χρόνια που δεν θα φθάνει να το παράγουν όλο με ΑΠΕ. Ο γαιάνθρακας όμως τώρα θα λειτουργήσει αποκλειστικά συμπληρωματικά με τις ΑΠΕ που, αναμένεται να αυξάνονται συνεχώς και σταδιακά, να παράγουν και τα 12 μεγαβάτ, περίπου σε 10 χρόνια. Καθώς και να λειτουργήσει σαν λύση ασφαλείας για την αστάθεια που θα χαρακτηρίζει την παραγωγή, κατά τα πρώτα χρόνια της μεταβατικής περιόδου σε 100% ΑΠΕ.
Η τεχνολογία αυτή προϋπήρχε και χρησιμοποιείται με εναλλασσόμενο (UHV-AC ) σε μικρές αποστάσεις για μικρότερα φορτία και με μικρότερες τάσεις. Όμως, την διαφορά έκανε η UHVDC διότι μετατρέποντας το AC ρεύμα σε DC, μειώνονται οι απώλειες της μεταφοράς κατά 30 με 50%, όταν πρόκειται για πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τάση 1.100Kv.
Η Ινδία έχει ένα μεγάλο δίκτυο UHV-AC που το έφθασαν να λειτουργεί επίσης με ρεκόρ τάσης τα 1.200Kv. Προτιμάται γιατί ως AC επιτρέπει ευκολότερα τον διαμοιρασμό σε μικρές αποστάσεις όμως για μεγαλύτερες αποστάσεις και για ΑΠΕ εγκαταστάσεις προτιμάται η μεταφορά ως DC.
Το ζητούμενο άρα τώρα μένει να είναι το πως θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα που να μπορεί να καλύψει και αποστάσεις από Ήπειρο σε Ήπειρο και έτσι να εξυπηρετήσει πρακτικά και εύκολα όλο τον πλανήτη.
Ένα παγκόσμιο “Super Grid” που θα διοχετεύει διαρκώς ρεύμα “on the fly” από εκεί που θα παράγεται προς κάθε κατεύθυνση που το χρειάζεται, χωρίς ποτέ να αποθηκεύεται πουθενά.
Τι χρειάζεται και πόσο θα κοστίσει;
 
θεωρητικά:
Αρκεί κάθε ‘Ήπειρος να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά που να καλύπτουν 2 φορές “και κάτι περισσότερο”, τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως είπαμε στην αρχή.
Πρακτικά:
Με τις νέες τεχνολογίες το σύστημα του παγκόσμιου Super Grid θα αναπτύσσεται και θα τελειοποιείται διαρκώς και με τρόπους που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Με ρεύμα από κάθε μορφή ΑΠΕ με κύρια πάντα τα φ/β και ισχυρά αιολικά σε ειδικά επιλεγμένες περιοχές όπως για παράδειγμα τα πάρκα στα βόρεια της Κίνας με τους δυνατούς ανέμους Και με φωτοβολταϊκά στον ισημερινό που έχουν 30% περισσότερη απόδοση.
Πρόβλεψή μου είναι ότι:
Η ανάγκη για αποθήκευση του ρεύματος θα ελαχιστοποιηθεί “αυτομάτως” και οριακά θα μηδενιστεί, παράλληλα και πριν την μαζική τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, που το πολύ σε 10 χρόνια θα καλύψουν σίγουρα το 100% της παραγωγής (μαζί και με τις άλλες ΑΠΕ).
Έτσι θα μειώσει η ανάγκη χρήσης μπαταριών σε τα σπίτια, επιχειρήσεις έως και την βαριά βιομηχανία και όπου αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “φρέσκο” ρεύμα.
Ηλεκτρικό ρεύμα “always on the fly”. Τι άλλο τίτλο θα δίνατε;
Όλο αυτό το δυναμικό ανθρώπων, επιστημόνων, εφευρετών, επενδυτών, εταιριών, πρωτοπόρων και οραματιστών που θα αγωνιστούν να φτιάξουν αυτό τον πανέμορφο νέο κόσμο, δεν θα σταματήσουν ποτέ να εργάζονται…
Θα συνεχίσουν να θριαμβεύουν, τελειοποιώντας υποδομές και τεχνολογίες παράγοντας ακόμη περισσότερη δωρεάν ενέργεια από ότι χρειαζόμαστε, επ΄ άπειρον.
Συνεχώς και για πάντα θα τελειοποιούμε τα πάντα, χρησιμοποιώντας την δωρεάν, απεριόριστη ενέργεια που θα έχουμε!
Για πάντα!
Καλώς ορίσατε στη νέα εποχή.
Και καλώς σας βρήκα 😊

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here