Θέμα πρώτο:
Η νέα ομιλία του Ραμέζ Ναάμ 6-2-2019 . (“Μεζ” τον φωνάζουν)
Αναφέρεται στην δυνατότητα/ανάγκη λειτουργίας Super Grid δικτύου, που έλεγα στο προηγούμενο για ηλεκτρικό ρεύμα always on the fly.
Συγκεκριμένα αναφέρει στο 17:15 :
“Έτσι, το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι ένα σετ από “ενεργειακά νησιά”. Πρέπει να είναι μια “ενεργειακή ήπειρος”. Σήμερα υπάρχει μια μικρή σύνδεση μεταξύ τους (μεταξύ των νησιών), αλλά είναι σαν νησιά με πολύ μικρές γεφυρούλες από νησί σε νησί και χρειάζεται να γίνει κάτι σαν σούπερ (ενεργειακός) αυτοκινητόδρομος που να ενώνει αυτά τα μέρη. Και με όλα αυτά μπορείς να παράγεις το 80% της ενέργειας μόνο από ηλιακά και αιολικά και με “έξυπνη εξισορρόπηση” (smart ballance) από αυτές.”
Μπορούμε λοιπόν, σύμφωνα και με τον Μεζ, με τα σημερινά δεδομένα να φθάσουμε να παράγουμε το 80% της ενέργειας της Ευρώπης με ρεύμα “on the fly”, ή με έξυπνη εξισορρόπηση” όπως το ονομάζει σε επίπεδο ολόκληρης ηπείρου, χωρίς ανάγκη αποθήκευσης.
Για το υπόλοιπο 20% προτείνει μπαταρίες, όπως οι μεγάλες “ESS flow batteries” με 40 χρόνια εγγυημένης απόδοσης στις οποίες μάλιστα έχει επενδύσει και ο ίδιος στο εργοστάσιο που τις κατασκευάζει.
Οι μπαταρίες λιθίου όμως, δεν έχει βρεθεί ακόμα το πως θα ανακυκλώνονται μαζικά.
Μόνο αυτές των ηλ/αυτοκινήτων, όταν πέφτει η αρχική απόδοση θα τις μετατρέπουν σε οικιακές όπου θα λειτουργούν για πολύ ακόμα.
Η ανακύκλωση γενικά των μπαταριών είναι ο μεγαλύτερος γρίφος για την νέα εποχή.
Οικολογική μπαταρία γραφενίου:
Μέχρι τότε:
Εμείς προτείνουμε τους υδροταμιευτήρες που ήδη χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ενέργειας χαμηλού νυχτερινού τιμολογίου για χρήση το πρωί σε ώρες αιχμής, ή/και για να καλύψουν κενά ασφαλείας σε περίπτωση σημαντικής βλάβης άλλων σημείων του δικτύου, όπως αυτός ο καταπληκτικός στην Αγγλία που εξηγεί ακριβώς πως λειτουργούν στο βίντεο.
Επίσης παντός είδους υδραυλικής/δυναμικής πίεσης ταμιευτήρες διαφόρων ειδών. Ακόμα και ένα ελατήριο που θα κρατάμε πιεσμένο, ώστε να ξαναπαίρνουμε την ενέργεια απελευθερώνοντάς το.
Μια παραλλαγή: Ένας με αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλες φούσκες με αέρα στην θάλασσα στο Τορόντο.
Πάντως η ανάγκη για αποθήκευση θα μειώνεται με το χρόνο συνεχώς και το 20% που κατά τον ΜΕζ μένει και θα χρειάζεται μπαταρίες θα εκμηδενιστεί οριακά με το χρόνο…
ΒιοΕπτάνησα ΒιοΙόνιο ερευνητικός Οργανισμός
με στόχο: 100% Βιολογικά μέχρι το 2030.